×

Recensie

Alternative

26 april 2012

of Montreal

Paralytic Stalks

Geschreven door: Sophie Westhiner

Paralytic Stalks of Montreal Alternative 3 of Montreal – Paralytic Stalks Written in Music https://writteninmusic.com

Een tweede David Bowie is er niet. Die komt er ook niet. Toch doet Kevin Barnes zijn uiterste best. Ook op zijn elfde album Paralytic Stalks probeert hij het weer. Hij wil het zo graag, zo onwijs graag.

Of Montreal is de band rondom die maffe Barnes. Zijn muziek is op z’n zachts uitgedrukt hysterisch en klinkt alsof hij constant aan de feestpillen zit. Dat pakte bij vorige plaat False Priest nog wel goed uit, maar bij Paralytic Stalks is het helaas minder. Een beetje teveel van het goede. Te chaotisch, te veel naar links en dan weer naar rechts, te hard geprobeerd iets raars neer te zetten. Gekke Barnes, hij wil zó graag.

Niet meteen vanaf de eerste noot is het al een knotsgekke boel, wees gerust. De eerste twee nummers zijn nog best te volgen. Gelid Ascent neigt naar progrock en Spiteful Intervention is een vrolijk overschreeuwd liedje. Wat daarna volgt is Dour Percentage, een mix van Talking Heads en, jawel daar is ‘ie weer, David Bowie

Tot en met We Will Commit Wolf Murder gaat het goed. Eerlijk is eerlijk, de nummers zijn wat vreemd en het is duidelijk hoorbaar dat Barnes eigenlijk iemand anders wil zijn (bijvoorbeeld Prince en, inderdaad, meneer Bowie), maar dat is tot daar aan toe. Maar vanaf Malafic Dowery wordt alles door elkaar geschud. Paralytic Stalks verandert een onnavolgbare plaat. Tracks lijken meerdere nummers in een te zijn en springen van hot naar her. Dat is een nummer leuk, maar niet vier achter elkaar, die stuk voor stuk ook nog eens meer dan zeven minuten duren.

Zoveel gekte en hysterie, het lijkt alsof of Montreal op dit album alles tegelijk wil doen. Én pop, én prog, én disco, én psychedelica. Het is te veel en past eigenlijk niet op een album. Ook David Bowie deed maar een genre per album. Ziggy Stardust, The Thin White Duke en jaren-’80-disco-Bowie in één zijn, dat kan niemand. Gelukkig.

Tracklisting Paralytic Stalks:

 1. Gelid Ascent
 2. Spiteful Intervention
 3. Dour Percentage
 4. We Will Commit Wolf Murder
 5. Malefic Dowery
 6. Ye, Renew The Plaintiff
 7. Wintered Debts
 8. Exorcismic Breeding Knife
 9. Authentic Pyrrhic Remission


 1. Gelid Ascent
 2. Spiteful Intervention
 3. Dour Percentage
 4. We Will Commit Wolf Murder
 5. Malefic Dowery
 6. Ye, Renew The Plaintiff
 7. Wintered Debts
 8. Exorcismic Breeding Knife
 9. Authentic Pyrrhic Remission