×

Recensie

World

20 november 2013

Nueva Manteca

25 years

Geschreven door: Kay Krijnen

Uitgebracht door: JWAJAZZ Records

25 years Nueva Manteca World 4 Nueva Manteca – 25 years Written in Music https://writteninmusic.com

De Nederlandse latinformatie Nueva Manteca bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met de release van een dubbel-live-CD. Twee concerten met een tussentijd van 25 jaar laten de veelzijdigheid zien van het gezelschap dat bestaat uit het topsegment Nederlandse jazzmusici, waaronder Lucas van Merwijk, Jeroen Vierdag en Ben van den Dungen.

Live at Nick Vollebregts

De verwachtingen worden op Live at Nick Vollebregts volledig waargemaakt. De  groep blinkt met name uit door hun arrangementen; zelfs een overbekende jazz-standard als ‘Summertime’ klinkt fris en vernieuwend dankzij kwartenakkoorden, ritmische verschuivingen, bepop-lijnen en meer uitdagend luistermateriaal. Dankzij het overtuigende spel klinkt het nooit geforceerd, en daarbij is de live-feel is ook goed terug te horen op CD. De solo’s zijn verbluffend, en daar wordt dan ook ruim de tijd voor genomen. Zo vormen ze de hoekstenen van de CD die bewijst dat goede Latin uit Nederland kan komen.

cropped-Nueva-Manteca-klein

Live at het Bimhuis.

We spoelen 25 jaar vooruit en belanden in het Bimhuis. De tweede CD is opnieuw een live-registratie, maar kiest nu als basismateriaal Latin Rock, een genre dat met name populair was in de jaren zeventig met als bekendste voorbeeld Carlos Santana.

Er wordt speels omgegaan met de composities en er is eenheid gezocht in de arrangementen tussen de verschillende stukken. Deze eenheid zorgt echter ook voor wat eentonigheid, we horen niet dezelfde spannende elementen en diepgang die Live at Nick Vollebregts zo de moeite waard maken. Zo zijn de blazers vrijwel altijd unisono en vinden de drukke, virtuoze congapartijen maar moeizaam een plek langs het drumspel van Lucas van Merwijk. Gitarist Ed Verhoeff speelt de lijnen mooi en heeft het geluid van Santana zich op een knappe manier eigen gemaakt, echter mist de productie de sjeu van het grote voorbeeld.

De dubbel-CD is zeker een aanrader, maar de keuze van het meeste recente concert had wellicht beter gekund. Hoe dan ook, 25 years is verwarmend luisterplezier voor de komende donkere maanden.

Spotify: Nueva Manteca

Tracklisting Live At Bimhuis:

 1. Live At Bimhuis
 2. Oye Com Va (Live)
 3. Europa (Live)
 4. El Farol (Live)
 5. Evil Ways (Live)
 6. Tutu (Live)
 7. Incident (Live)
 8. Samba Pa Ti (Live)
 9. La Verdad (Live)
 10. She Is Not There (Live)
 11. Speak No Evil (Live)

Tracklisting Live At Nick Vollebregt:

 1. It Ain’t Necessarily
 2. Quartet No.2
 3. Summertime
 4. You and the Night and the Music
 5. Body and Soul
 6. Steps to Heaven
 7. En Cualquier Clave