×

Recensie

Rock

23 juni 2019

Nots

3

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Upset the Rhythm, Goner

3 Nots Rock 3.5 Nots – 3 Written in Music https://writteninmusic.com

Bij de de uit Memphis, USA afkomstige rockband Nots weet je meestal wel wat te verwachten. De dames spelen hevig rammelende punk die vooral zwaar beïnvloedt is door noisy no-wave en gefreakte synth-uitbarstingen kent. De gesnauwde vocalen van Natalie Hoffmann geven de tracks direct een “riot grrrl” sfeertje mee.  Daar wijken ze meestal niet van af, lekker vertrouwd, strak en telkens weer kwaliteit! Behalve toen op uitstapje Virgin Mary, dat een stevige scheut surf en psychedelica aan hun sound toevoegde.

Het nieuwe album 3 staat abrupt wel voor verandering, aangezien keyboardist Alexandra Eastburn de band heeft verlaten. Behalve voor album nummer drie staat 3 dus ook voor de verandering in trio, in plaats van kwartet. Vooral in de eerste twee tracks lijkt dat wel degelijk voor een verandering in sound te hebben gezorgd. Zo ligt de focus nog meer op donkere bas van Meredith Lones en galopperende  drums van Charlotte Watson (beide recentelijk ook in “supergroep” Hash Redactor). De vocalen van Natalie Hoffman klinken kalmer en meer onderkoeld dan ooit en haar gitaar wat psychedelisch. Meer postpunk en minder no-wave is het resultaat. Maar op achtereenvolgend Flouring Hand en In Glass horen we plots weer synthpunk, omdat Hoffman er simpelweg gewoon een taak heeft bijgenomen en nu haar gitaarspel combineert met synthesizers. Bij Persona en Far Reaching Shadows horen we onverwachts vleugjes dub, door zwaar echoënde drums.

Mede doordat Hoffman de synths heeft overgenomen is er eigenlijk niet drastisch veel veranderd in de muziek van Nots. De mix van punk, riot grrrl, rammelende garage en noisy uitbarstingen van zowel synth als gitaar is er nog steeds. Gewoon weer lekker vertrouwde kwaliteit dus. Toch zorgen Hoffmans meer onderkoelde vocalen en de nog dominantere rol van de ritmesectie voor een subtiele switch naar postpunk met psychedelische randjes, waar de echte no-wave sfeer een beetje achterwege blijft. Het verschil is miniem echter. Gelukkig maar, want zo is 3 wederom een prima album geworden voor de liefhebber van energieke, eigenzinnige rock.  1. Low
  2. Woman Alone
  3. Floating Hand
  4. In Glass
  5. Persona
  6. Half-Painted House
  7. Rational Actor
  8. Far-Reaching Shadows
  9. Surveillance Veil
  10. Built Environment