×

Recensie

World

19 september 2013

NO Blues

Kind Of NO Blues

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Continental Europe

Kind Of NO Blues NO Blues World 4 NO Blues – Kind Of NO Blues Written in Music https://writteninmusic.com

Dat is inderdaad erg aardig van NO Blues, om de wereld te verblijden met dit bijzonder mooie plaatje. Goed gekozen titel dus. Onderscheid tussen muziekgenres; het is eigenlijk maar dikke onzin. Ad van Meurs en zijn kompanen van NO Blues lijken mij mensen die dat begrijpen. Zij mixen country, folk, countryblues en gypsy swing met West-Afrikaanse en Arabische muziek met een gemak en virtuositeit alsof het niets is.

NO Blues ontstond in 2004. Centraal staat Ad van Meurs (gitaar en zang), die daarnaast al enkele decennia lang zeer verdienstelijk aan de weg timmert met een mix van countryblues en folk. In NO Blues wordt hij bijgestaan door Haytam Safia op oud (Arabisch snaarinstrument) en zang, Anne-Maarten van den Heuvelen op dubbele bas en zang, Osama Meleegi op percussie en zang en Ankie Keultjes, die naast zang ook de sound engineering heeft verzorgd. Op de studio-cd spelen verder nog Shereen Danialle (zang), Morad Khoury (viool) en Sophie Cavez (accordeon) mee.

Zelf noemen ze hun muziek ‘Arabicana’. En dan gooit NO Blues er hier en daar nog poëzie van Vrouwkje Tuinman (Jij Mooi/For Evelien) doorheen, terwijl de oude soulman Andre Williams uit Detroit ook een spoken word komt doen in Waterpipe. De vele gastmuzikanten, dichters en zangers maken het nog eens extra mooi. Te veel om op te noemen. NO Blues zet de luisteraar ook graag op het verkeerde been. Zo word je tijdens een slome, melancholische blues verrast door Arabische vocalen en een stukje countryblues à la de Stones in ‘69 gaat ineens over in vrolijk huppelende country. Tja, wat wil je met songtitels als Last Train To Haifa of Longa No Blues.

Het resultaat is een dubbel-cd die ik soms meerdere malen per dag op zet. De eerste cd bevat live-opnamen, de tweede studio-opnamen. Kortom, wereldmuziek zonder pretenties, ongekunsteld, maar wel met een hoop plezier en virtuositeit. En goeie songs, want als je die niet hebt, wordt het ook niks.

Tracklisting Kind Of NO Blues:

Live Recordings

 1. Last Train To Haifa
 2. Wayack
 3. Ommi
 4. Columbus Stockade
 5. Black Cadillac
 6. Farewell Shalabiye
 7. Lumen
 8. Footsteps
 9. Ya Dunya
 10. Hela Hela
 11. The River
 12. Le

Studio Recordings:

 1. Ada’s Nighttrip
 2. Go On
 3. Jij Mooi/For Evelien
 4. Khartoum
 5. The Bow
 6. Balancing Cobra
 7. Waterpipe
 8. Oraz
 9. Habibi Blues
 10. Nafura
 11. Waha
 12. Sorur


 1. Last Train to Haifa (Live)
 2. Wayack (Live)
 3. Longa No Blues (Live)
 4. Ommi (Live)
 5. Columbus Stockade (Live)
 6. Black Cadillac (Live)
 7. Farewell Shalabiye (Live)
 8. Lumen (Live)
 9. Footsteps (Live)
 10. Ya Dunya (Live)
 11. Hela Hela (Live)
 12. The River (Live)
 13. Le (Live)
 14. Ada's Night Trip
 15. Go On
 16. Jij mooi (For Evevlyn)
 17. Khartoum
 18. The Bow
 19. Balancing Cobra
 20. Waterpipe
 21. Oraz
 22. Habibi Blues
 23. Nafura
 24. Waha
 25. Sorur