×

Recensie

Pop

06 november 2014

Neil Young –

Storytone (deluxe edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Reprise

Storytone (deluxe edition) Neil Young Pop 3.5 Neil Young – Storytone Written in Music https://writteninmusic.com

Niets zo onvoorspelbaar als Neil Young. Bracht hij begin dit jaar nog A Letter Home uit, een album solo opgenomen in de kleinste studio in de wereld met Jack White als compagnon, is Storytone, zijn tweede album dit jaar, een aangelegenheid met een 92 muzikanten tellend orkest. Absolute aanrader is om in deze de deluxe versie aan te schaffen, dan krijg je een schijf met de akoestische versies erbij.

Bizar hoe productief Young toch blijft. Storytone is alweer zijn vijfde album in even zoveel jaren. En op elk album staan weer een paar nieuwe klassiekers, zo ook op Storytone. Het blijft fijn om Young te horen experimenteren. Een groot orkest erbij had hij nog niet eerder zo gedaan en het pakt soms fijn uit. De sterke melodieën van de hier te horen songs worden soms extra versterkt. Maar even zo vaak klinken de orkestraties wat te zoet en arrangement technisch te slap. Dat is heel jammer want bij het beluisteren van de songs puur met gitaar, piano of ukelele blijken die toegevoegde strijkers helemaal niet nodig, is juist Young met zijn over de jaren steeds breekbaardere stem veel intenser.

Het wel opvallend hoe goed de songs van Storytone zijn als je Young alleen hoort. Albumopener Plastic Flowers en het daarop volgende Who’s Gonna Stand Up zijn gelijk erg goed. Ook het hartverwarmende Tumbleweed, het heerlijk zoete I’m Glad I Found You (bedoelt hij hiermee zijn nieuwe liefde of zijn na 36 jaar verbroken relatie met Pegi?) of het wel heel erg fraaie When I Watch You Sleeping (absolute nieuwe Young-klassieker) en albumafsluiter All Those Dreams zijn fraaie nieuwe Young-tracks.

Opvallend hoe op de soloschijf songs als I Want To Drive My Car en Say Hello To Chicago wat bleekjes klinken en juist in die volvette orkestsound met veel blazers juist wel weer heel lekker klinken. Het loom bluesy Like You Used To Do sluit daar naadloos op aan. Het zijn alle drie songs die bijna zo sterk als This Note’s For You zijn.

Storytone is een fijn prikkelend Young-album geworden waarbij de orkestschijf maar al te gemakkelijk kan en zal worden weggezet als volledig overbodig. Natuurlijk wil iedereen Neil Young als de eeuwige bard horen met alleen met gitaar of piano. Dat Young duidelijk wat anders wilde en daarvoor de Capitol Tower in Los Angeles en een groot orkest inhuurde pleit voor hem.

Wel een aanrader: luister eerst de versies van de songs met orkest en daarna de soloversies, anders gaan die orkestversies echt niet meer binnenkomen.

Tracklisting Storytone (deluxe edition):

CD1 (Solo Acoustic):

 1. Plastic Flowers
 2. Who’s Gonna Stand Up?
 3. I Want To Drive My Car
 4. Glimmer
 5. Say Hello To Chicago
 6. Tumbleweed
 7. Like You Used To Do
 8. I’m Glad I Found You
 9. When I Watch You Sleeping
 10. All Those Dreams

CD2 (Orchestral Album):

 1. Plastic Flowers
 2. Who’s Gonna Stand Up?
 3. I Want To Drive My Car
 4. Glimmer
 5. Say Hello To Chicago
 6. Tumbleweed
 7. Like You Used To Do
 8. I’m Glad I Found You
 9. When I Watch You Sleeping
 10. All Those Dreams