×

Recensie

Pop

03 augustus 2015

Nate Ruess

Grand Romantic

Geschreven door: Bart Veenstra

Uitgebracht door: Atlantic

Grand Romantic Nate Ruess Nate Ruess Pop 3.5 Nate Ruess – Grand Romantic Written in Music https://writteninmusic.com

Nate Ruess is zo’n vijftien jaar geleden begonnen als frontzanger van poppunk-band The Format. Sinds 2008 is deze band niet meer actief, waardoor Ruess verder ging als frontzanger van de New Yorkse indiepopband Fun.. Met Fun. brak hij in Nederland door met nummers als Some Nights en We Are Young. Omdat Fun. nu een pauze houdt besloot zanger Nate Ruess een solo-album uit te brengen. Dit deed hij wel weer opnieuw met producer Jeff Bhasker, ook al producer bij Fun..

In de Verenigde Staten werden van het nieuwe album al vier singles uitgebracht dit jaar: Nothing Without Love, AhHa, Great Big Storm en What This World Is Coming To, deze laatste in samenwerking met Beck. Ruess voelde zich enorm depressief en leek verloren in de liefde, maar is sinds kort samen met de 37-jarige designer Charlotte Ronson. Het doet de zanger goed weer in de liefde te zijn, wat ook goed te horen is op dit album, zoals in You Light My Fire getuige “We’re not as young as we’d like to be / But I like to think you’re bound to get the best of me”. Of tijdens zijn duet met Beck in What This World Is Coming To: ‘You know that I can’t stop thinking about you / You’re the source of everything I do’.

Zijn moeilijke periode komt ook enorm duidelijk naar voren toe op deze plaat, zoals in het nummer AhHa, waarin depressie en zelfmoord ter sprake komen. In leadsingle Nothing Without Love zingt Ruess, zoals de titel al doet vermoeden, niks voor te stellen zonder liefde. Het klinkt hartstochtelijk, melancholisch, maar zeker ook erg catchy. Verder klinken ook Take It Back, Moment (‘I just need a moment to cry’), It Only Gets Much Worse en Grand Romantic (dat eindigt met een kerkkoor op de achtergrond) erg weemoedig, maar toch is ook een positieve klank richting de toekomst te horen.

Naast de weemoedige liedjes zijn ook de nodige bombastische stadionsongs te horen. Wanneer je sommige nummers, zoals You Light My Fire, Great Big Storm en Brightside, een paar keer geluisterd hebt kan je ze moeiteloos meezingen. Of zelfs al tijdens de eerste keer vanwege de steeds terugkerende refreintjes. Vooral tijdens Harsh Light, het beste nummer van het album, zullen tijdens de optredens de nodige aanstekers, of tegenwoordig eigenlijk zaklampjes van mobiele telefoons, vanuit het publiek te zien zijn. Ook de nodige whohoho’s en lalala’s (tijdens Brightside) zorgen ervoor dat er makkelijk mee te zingen valt.

Grand Romantic is een album waarin Ruess terugblikt op zijn mindere, depressieve periode, maar bovenal een album waar hij met een zeer positieve blik richting de toekomst kijkt. Dat Ruess een dijk van een stem heeft wisten we al maar dat hij nu ook op eigen kracht indruk kan maken nu ook. Grand Romantic bevat prima songs en zit muzikaal goed in elkaar.

Tracklisting Grand Romantic

 1. Grand Romantic (Intro)
 2. AhHa
 3. Nothing Without Love
 4. Take It Back
 5. You Light My Fire
 6. What This World Is Coming To (feat. Beck)
 7. Great Big Storm
 8. Moment
 9. It Only Gets Much Worse
 10. Grand Romantic
 11. Harsh Light
 12. Brightside


 1. Grand Romantic (Intro)
 2. AhHa
 3. Nothing Without Love
 4. Take It Back
 5. You Light My Fire
 6. What This World Is Coming To
 7. Great Big Storm
 8. Moment
 9. It Only Gets Much Worse
 10. Grand Romantic
 11. Harsh Light
 12. Brightside