×

Recensie

Alternative

17 januari 2012

Nada Surf

The Stars Are Indifferent To Astronomy

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: City Slang

The Stars Are Indifferent To Astronomy Nada Surf Alternative 3 Nada Surf – The Stars Are Indifferent To Astronomy Written in Music https://writteninmusic.com

Al twintig jaar hebben Matthew Caws, Ira Elliot en Daniel Lorca met z’n drieën een bandje. Een bandje dat in het begin veel succes had, maar door de jaren heen wat strubbelingen heeft doorgemaakt. Toch hebben ze alles overleefd en brengt hun band Nada Surf nu met het zevende studioalbum, genaamd The Stars Are Indifferent To Astronomy.

Nada Surf, iedereen heeft de naam wel eens voorbij horen komen. En bewust of onbewust ook hun grootste hit, Popular uit 1996. Een soort one-hit-wonder is Nada Surf daardoor wel, al heeft de band nog steeds een trouwe groep fans. Rond 2000 ging het wat minder: platenmaatschappij Elektra schoof de band aan de kant, waarna Nada Surf even op een laag pitje stond. De heren namen gewone baantjes en werden weer deel van het normale leven. Toch richtten ze in die tijd ook een eigen label op, MarDev, waar ze na enkele jaren weer op verder gingen. En daar dobberen ze nu al een tijdje rond. De band bracht albums uit, maar grote successen zoals Popular werden niet meer behaald. Wel leuke projectjes, zoals het album If I Had A Hi-Fi uit 2010, waarop ze hun favoriete nummers coveren.

The Stars Are Indifferent To Astronomy is een typisch album van een ronddobberend bandje. Niet slecht, niet goed, geen uitschieters, geen dieptepunten. Gewoon, wel leuk. If I Had A Hi-Fi was verrassend: de covers op de plaat waren af en toe verfrissend en de band deed duidelijk iets waar ze plezier in hadden. The Stars Are Indifferent… is veilig, en er zijn dan ook geen ‘woow’-momenten op te ontdekken. Het album opent fors met Clear Eye Clouded Mind, maar zakt meteen hierna al in. When I Was Young is een van de nummers die blijft hangen: een mooie, redelijk donkere opbouw naar een climax die rustiger is dan verwacht. Teenage Dreams is dan weer stevig, maar niet bijzonder genoeg om te blijven hangen.

Na twintig jaar is Nada Surf een band die er gewoon bijhoort. Een band waarbij vragen naar boven komen als “hoe zou het daar mee zijn?” of “bestaan die eigenlijk nog?” Een band die altijd fans  blijft hebben en albums blijft uitbrengen. Een band die rustig verder dobbert.  1. Clear Eye Clouded Mind
  2. Waiting For Something
  3. When I Was Young
  4. Jules & Jim
  5. The Moon Is Calling
  6. Teenage Dreams
  7. Looking Through
  8. Let The Fight Do The Fighting
  9. No Snow On The Mountain
  10. The Future