×

Recensie

Alternative

03 oktober 2018

My Baby – Mounaiki – By The Bright Of The

My Baby - Mounaiki - By The Bright Of The Night

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Prehistoric Rhy

My Baby - Mounaiki - By The Bright Of The Night My Baby Alternative 4 My Baby – Mounaiki – By The Bright Of The Night Written in Music https://writteninmusic.com

My Baby, het Nederlandse-Nieuw Zeelandse trio bestaande uit de Nederlands zus en broer Cato en Joost ‘Sheik’ Van Dijck en de Nieuw-Zeelandse gitarist Daniel ‘DaFreez’ Johnston, bracht eerder al verschillende albums uit zoals Shamanaid en Prehistoric Rhythm waarmee ze op verschillende festivals (Lowlands, Down The Rabbit Hole, zelfs Glastonbury) steevast een erg mooi plekje wisten te veroveren. Op hun allernieuwste album Mounaiki – By The Bright Of The Night levert de groep wederom een knappe staalkaart van de meest uiteenlopende sounds, inspiraties en invloeden.

Dat is meteen ook de meest uitgesproken sterkte van de band. Hoe zij onder hun gedrietjes een veelzijdige, hypnotiserende sound bedrijven waarin je onder meer blues, gospel, funk, soul, world en een fikse dosis dance en elektronica kan herkennen, dwingt bewondering af. Zeker als je weet dat het album tot stand kwam met échte instrumenten zoals gitaren en drums en kwamen er geen computers of samples aan te pas.

De unieke My Baby sound spreekt overigens een steeds groter wordend publiek aan. Zowel op de festivals als in de zalen weet het trio grote indruk te maken met een hoogst aanstekelijk en bijzonder gevarieerd geluid dat intrigeert. De beslissende factor is dat de groep het sterk moet hebben van een potente drive. Je voelt zo hun motivatie om helemaal wég te trekken van de vaak saaie, eendimensionele sound die vele andere bands maar al te vaak parten speelt.  Bij hen is dat helemaal niet het geval.

Zo maken ze van Mounaiki By The Bright Of The Night alweer een kosmische, bedwelmende en meeslepende trip waarbij de ene keer de groep het vooral zoekt bij funk om vervolgens in een handomdraai de switch te maken naar een op EDM leunende killer dancegroove. Het tekent de groep ook, hoe zij van talloze ideeën toch een best kundig in elkaar gevlochten geheel weten te maken.

De korte opener By The Bright Of The Night brengt met Ry Cooderachtige bluesslides een desolaat westernsfeertje aan. Het blijkt slechts een zijspoor te zijn voor een op gortdroge psychtrancebeats steunend Mounaiki, een track die onder meer Faithless in herinnering brengt, al zijn er hier ook fikse gitaarslides in de track te horen. Het illustreert goed hoe deze groep van verschillende walletjes eet en het beste uit verschillende werelden met elkaar tracht te versmelten.

Uit het dansbare For A Change haal je dan weer hoe de groepsleden voorbij de bestaande kaders kijken. De track doet slim zijn voordeel met hippe global sounds en de goed in het oor liggende, sensuele vocal van Cato Van Dijck, een zangeres die zich helemaal uitleeft en ten volle geeft, maar ook duidelijk haar goudwaarde voor de band beseft. Wat verderop is er Supernatural Aid, een werkelijk moddervette funktrack die enorm helder maakt waarom funkmeester annex baswonder Larry Graham, die hen ontdekte, zo’n enorm grote fan van de band is.

Het trio houdt de tracks ook bondig en gevat, wat mee de aantrekkingskracht van het Mounaiki By The Bright Of The Night album verklaart. Toch hou je best ook rekening met de manier waarop het trio heel spontaan en natuurlijk met inspiraties omgaat. Zo zweeft Shadow Dancer op quasi ongrijpbare etno-trance invloeden, terwijl iets later single In The Club zeer prominent het commerciële hitpotentieel van de groep in de verf zet. Met het fraaie Silhouette brengt de groep voor het eerst een knap rustpunt aan, alvorens met Vigilante (naar ons aanvoelen een hoogtepunt in deze set) en To Be Continued.. (een misschien net wat voor de hand liggende knipoog als finale) duidelijk te maken dat ze met Mounaiki By The Bright Of The Night wel degelijk het materiaal in huis hebben om gelijk welk festival of zaal in vuur en vlam te zetten.  1. By the Bright of Night
  2. Mounaiki
  3. For a Change
  4. Supernatural Aid
  5. Borderline
  6. Shadow Dancer
  7. In the Club
  8. Silhouette
  9. Vigilante
  10. To Be Continued...