×

Recensie

Rock

30 september 2012

Muse

The 2nd Law

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Warner Music

The 2nd Law Muse Rock 3.5 Muse – The 2nd Law Written in Music https://writteninmusic.com

Muse heeft een streep onder haar verleden gezet en wil met het toepasselijk getitelde The 2nd Law dan ook de tweede stap in haar carrière gaan maken. Maar het geluid dat ze daarvoor kiezen is nogal wisselvallig.

Zelf omschrijft Muse het nieuwe album The 2nd Law als ‘A christian gangsta rap jazz odyssey, with some ambient rebellious dubstep and face melting metal flamenco cowboy psychedelia‘. Da’s een mond vol, maar in de praktijk betekent het eigenlijk vooral dat de band alle registers opentrekt en muzikaal alle kanten op schiet. Matthew Bellamy en zijn mannen gooien net zo makkelijk dubstep (The 2nd Law: Unsustainable) als schallende trompetten (Survival) hun muziek in en schakelen net zo makkelijk van funky klanken (Panic Station, waarin Matthew Bellamy regelmatig zijn naar Prince neigende falset opzet) naar ingetogenheid (het voor Muse-begrippen minimaal ingevulde Madness).

Het is na enkele luisterbeurten nog maar moeilijk vat krijgen op The 2nd Law. Het is voor het eerst in jaren dat de band daadwerkelijk als band in de studio aan het werk is geweest. De laatste albums was dat steeds verspreid over de globe omdat de diverse bandleden daar waren uitgewaaierd. Voor The 2nd Law streek Muse als collectief neer in Londen, waar zij voor een langere periode een opnamestudio gehuurd hadden. Dit stelde hen in staat om de opnames geheel naar eigen inzicht in te richten en in de studio aan de slag te gaan op het moment dat ze daar inspiratie toe hadden en de boel – net als voorganger The Resistance – zelf te produceren. Op het album, dat uitkomt op standaard cd, als deluxe cd/dvd, op vinyl als dubbel LP en als Limited Boxset met daarin de dubbel-LP, cd, dvd en meer, etaleert de band zo veel ideeën, dat de eenheid die er in de studio ongetwijfeld was niet tot het eindresultaat is doorgedrongen. Hierdoor piekt de band slechts op gezette momenten.

Het al genoemde tracks Madness en Panic Station zijn van die nummers. Tracks als het Radiohead-achtige Animals en het lieflijke en smaakvol gearrangeerde Explorers behoren daar ook toe, evenals het door bassist Chris Wolstenholme geschreven Liquid State. Waarna het maar lastig te behappen (en van bombast overlopende) tweeluik The 2nd Law: Unsustainable en The 2nd Law: Isolated System (gebaseerd op de 2e wet van de Thermodynamica – ook wel Tweede Hoofdwet genoemd – die de onvermijdelijke verspilling betreft van energie in een gesloten systeem) de plaat niet zo overtuigend afsluit als het eveneens nogal bombastische – maar totaal verschillende – Exogenesis drieluik dat de voorganger afsloot. Hierdoor is The 2nd Law zodra de stilte na afloop inzet niet het overrompelende geheel waar je bij een band als Muse stiekem wel op gehoopt had. Piekt The 2nd Law, dan scheert Muse muzikaal langs ongekende hoogten. Maar helaas maakt de band her en der ook nog wel eens een vrije val. Maar wellicht is dat wel die onvermijdelijke verspilling van energie in een gesloten systeem. Wie zal het zeggen?

Muse – The 2nd Law

 1. Supremacy
 2. Madness
 3. Panic Station
 4. Prelude
 5. Survival
 6. Follow Me
 7. Animals
 8. Explorers
 9. Big Freeze
 10. Save Me
 11. Liquid State
 12. The 2nd Law: Unsustainable
 13. The 2nd Law: Isolated System


 1. Supremacy
 2. Madness
 3. Panic Station
 4. Prelude
 5. Survival
 6. Follow Me
 7. Animals
 8. Explorers
 9. Big Freeze
 10. Save Me
 11. Liquid State
 12. The 2nd Law: Unsustainable
 13. The 2nd Law: Isolated System