×

MONEY

Suicide Songs

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

Suicide Songs MONEY Alternative 4.5 MONEY – Suicide Songs Written in Music https://writteninmusic.com

Dat er nog Britse bands zijn die met hun tweede album naar majestueuze hoogten groeien bewijst het uit Manchester afkomstige MONEY. Wat een meesterlijk album is Suicide Songs.

Dat MONEY niet bepaald een band is die de veilige muzikale wegen zoekt bewees hun debuutalbum The Shadow Of Heaven (augustus 2013). Het was een overrompelende collectie songs met in echo gedrenkte vocalen, opwindend gitaarwerk en een heerlijk ritmische, vaak tegen de groove aanleunende, ritmetandem. En een band die met Jamie Lee een meer dan opvallende zanger heeft die teksten schrijft die beklijven en tot nadenken aanzetten. Een zanger die live ook boven zichzelf uitstijgt en een MONEY concert tot iets echt speciaals maakt. Het album groeide met songs als Letter To Yesterday, Hold Me Forever, So Long (God Is Dead) en de schitterende pianoballade Goodnight London uit tot een nieuwe Britse klassieker.

De band nam ruim de tijd om het nieuwe album op te nemen. Jamie Lee woonde anderhalf jaar in Londen om zich daar onder te wentelen in het bruisende leven en dat hij zichzelf daar af en toe volledig in verloor laten de teksten op het nieuwe album duidelijk horen. De albumtitel en de hoes, met Jamie met een mes in zijn voorhoofd, zijn daar sprekende voorbeelden van. Lee is nu eenmaal niet de man van maar één drankje of één joint of iets sterkers. Als hij ervoor gaat dat gaat hij er volledig voor. De manier waarop Lee zingt sluit daar overduidelijk op aan. Lee is een zanger die durft te zingen en er volle bak voor gaat. Gelukkig heeft hij zichzelf momenteel weer wat onder controle zodat we de wederom geweldige teksten in perspectief kunnen zien.

Dat zijn maatjes Billy Byron en Charlie Cocksedge, die in de tussentijd vanuit Manchester nieuwe muziek bleven schrijven, als componisten en muzikanten groots zijn doorgegroeid is al even duidelijk. Wat de mannen van MONEY in de eerste drie songs van het nieuwe album laten horen behoort gelijk tot het allerbeste dat je dit jaar gaat horen. Het met een prominente Indiase dilruba gebrachte I Am The Lord (‘I Am the Lord/ He Gave Me His Eyes To See Through’) is een weergaloze opener. De heerlijk lang uitgerekte song laat een herboren MONEY horen die heerlijk ambitieus inzet. Precies hoe bands dat doen die volledig in zichzelf geloven. Over een heerlijk groovy beat, weergaloos gitaarwerk, die trippy Idiase sfeer klinkt Lee nog mooier als hij dat al op het debuut deed. Met minder echo op zijn stem komt Lee nu nog harder binnen. Opvolgtrack I’m Not Here is al net zo sterk. Ook al zo’n song vol prachtig galmend gitaarwerk waarin Lee op zijn zo kenmerkende manier, zonder reserves, zijn teksten de wereld in slingert. Het ingetogen, reeds vorig jaar uitgebrachte, You Look Like A Sad Painting On Both Sides Of The Sky, blijft al net zo sterk. Het was vorig jaar het eerste teken dat de nieuwe MONEY een heel bijzondere zou gaan worden.

Ook steelt Lee het prachtige Night Came met een meer dan bijzondere performance. Een prachtig opgebouwde song waarbij de super slim ingebrachte sax een geweldig extra geeft en Lee alle ruimte krijgt de song naar zich toe te trekken in een adembenemende trip. De titelsong is een, opvallend genoeg, optimistisch klinkende song gedreven door een fraaie blazerssectie. Hopeless World en het daarop volgende I’ll Be The Night zijn met hun opzet in akoestische gitaar en rijke strijkers wederom absolute MONEY juwelen. De band met Lee in de hoofdrol maken er tijdloze songs van die hun muzikale enorme groei optimaal laten horen. En alsof het nog niet genoeg is volgt dan nog het ongelooflijke All My Life. Lee soulful op de toppen over een rijk arrangement van ruimtelijke strijkers, een sfeervolle Hammond en briljant gitaarwerk. Weer zo’n song die bewijst dat MONEY momenteel het allerbeste is dat de nieuwe Britse muziek te bieden heeft. Met het tekstueel overduidelijke A Cocaine Christmas And An Alcoholic’s New Year sluit MONEY het album qua sfeer en kleur memorabel af.

Wat Suicide Songs zo bijzonder maakt is dat de toch behoorlijk donkere soms zelfs destructieve teksten nooit zwaar klinken. De arrangementen, met strijkers dan weer blazers, duwen elke song naar een hoopvolle ontlading. Het blijft ongelooflijk om Suicide Songs te beluisteren en te bedenken dat dit een tweede album is. Wat een ongelooflijk muzikale groei heeft deze band in ruim twee jaar doorgemaakt. Suicide Songs is een meesterwerk.  1. I Am the Lord
  2. I'm Not Here
  3. You Look Like a Sad Painting on Both Sides of the Sky
  4. Night Came
  5. Suicide Song
  6. Hopeless World
  7. I'll Be the Night
  8. All My Life
  9. A Cocaine Christmas And An Alcoholic's New Year