×

Recensie

Alternative

15 mei 2020

Modern Studies

The Weight Of The Sun

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire Records

Modern Studies - The Weight Of The Sun
The Weight Of The Sun Modern Studies Alternative 4 Modern Studies – The Weight Of The Sun Written in Music https://writteninmusic.com

Modern Studies, de intrigerende folkrockband uit Lancashire en Glasgow, is alweer aan zijn derde album toe. Het in 2019 verschenen Emergent Slow Arcs was een zijsprong, ook wel omschreven als een ‘electrified ghost’ van de tweede plaat Welcome Strangers. Hoewel interessant en eigenlijk gewoon een release op zichzelf, wist dit album minder te beklijven dan het debuut Swell To Great en het ‘originele’ Welcome Strangers.

Het nieuwste album sluit echter weer mooi aan op het oudere werk, al zijn de antieke folksferen iets minder krachtig dan in de beginjaren van de band. Dat neemt niet weg dat Modern Studies nog zeker wel oude folk in zich draagt en een geheel eigen, plechtig geluid voortbrengt. Hierbij zijn de opvallende, ingetogen dubbelzang van Rob St. John en Emily Scott en zachte, subtiele tonen belangrijker dan heldere refreinen en stevige accenten. Modern Studies blijft echter uit de buurt van wazige esoterie of nietszeggende spiritualiteit.

Photograph is typerend voor de sfeerscheppingen waar Modern Studies de afgelopen jaren mee kwam: serieuze schoonheid, bijna mystieke sferen. Jacqueline is zacht wiegende barokke pop. Ook Spaces draagt weer oude (muziek)sferen in zich maar helt ook over richting pop. Corridors is een aangenaam dromerige song die de waterverftinten van de albumhoes voor het netvlies haalt. Signs Of Use weldadige kamerpop die volledig doet onthaasten, voor het geval de eerste vijf songs dat nog niet hadden gedaan.

Het is goed om te constateren dat Modern Studies ook wat tempo en meer uitgesproken ritmiek toelaat op The Weight Of The Sun. Single Run For Cover is de andere kant van de band: uptempo, wat eigentijdser, zonder dat ingetogene, gerijpte van Modern Studies te verliezen. Ook She heeft een wat steviger basis maar dit doet niets af aan de verheven sferen. Op Brother mag de basgitaar lekker duwen en trekken om samen met de versmolten stemmen, synths, strijkers en extra percussie een van de opvallendere tracks te vormen. Net als hierna volgende The Blue Of Distance overigens; een sfeervolle, donkere en melodieuze song waarbij de band new wave en folky sferen vermengt.

The Weight Of The Sun sluit fraai aan op de eerste twee albums van Modern Studies. Net als voorheen is het lastig om echte hoogtepunten aan te wijzen maar ook deze plaat is weer een bijzonder luisteravontuur dat op prettige wijze ongrijpbaar blijft. Muziek om rustig op je te laten inwerken, als een gedicht dat je niet helemaal doorgrondt maar dat toch intrigeert en wenkt. 1. Photograph
 2. Run For Cover
 3. Heavy Water
 4. She
 5. Corridors
 6. Signs Of Use
 7. Brother
 8. The Blue Of Distance
 9. Back To The City
 10. Jacqueline
 11. Spaces
 12. Shape Of Light