×

Recensie

Roots

16 januari 2018

Modern Studies

Swell To Great

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire Records

Swell To Great Modern Studies Roots 4 Modern Studies – Swell To Great Written in Music https://writteninmusic.com

Modern Studies is een kwartet uit het noorden van Groot-Brittannië (Schotland, Lancashire) dat dankzij Fire Records een re-release kreeg van hun album Swell To Great uit 2016 . De muziek van het viertal laat zich het best omschrijven als folk, al geeft Modern Studies door hun multi-vocale en -instrumentale benadering hier een mooie eigen draai aan. Het bijzondere groepsgeluid komt tot stand door analoge synths, cello, staande bas, drums, gitaar, wijnglazen en een Victoriaans harmonium. De albumtitel is een directe verwijzing naar een functieknop op dit oude instrument.

Samenzang, hand claps en cello maken van Supercool een verrassende, bezwerende opener. Het fraai gearrangeerde Father Is A Craftsman zwelt mooi aan en doet hiermee de albumtitel volledig eer aan. Elders houdt de band het iets kleiner en minimaler, zoals op Black Street en The Bold Fisherman, twee songs die echter nog zeker een mooi effect sorteren.

Bottle Green en Divebombing zijn iets poppier maar de band blijft ver weg van de mainstream. Eerstgenoemde profiteert van een lekker open en direct geluid. De band hoeft zich niet achter trucs te verschuilen om goed over te komen. En de folky pop van Divebombing voegt net een beetje extra drive toe aan dit rustgevende album dat soms wat doet denken aan het werk van The Unthanks, Robert Wyatt, Leonard Cohen en Sandy Denny.

Today’s Regrets is bijna engelachtig te noemen en het door verfijnde piano gekleurde Ten White Horses spreekt niet alleen door de titel sterk tot de verbeelding. Zo staan er heel wat tijdloze, fraai gearrangeerde songs op dit even subtiele als indringende album waarmee Modern Studies zeker bewondering afdwingt. 1. Supercool
 2. Black Street
 3. Father Is A Craftsman
 4. Bottle Green
 5. The Bold Fisherman
 6. Today's Regrets
 7. Divebombing
 8. The Sea Horizon
 9. Sleep
 10. Everybody's Saying
 11. Then White Horses
 12. Swimming