×

Recensie

Alternative

20 februari 2022

Modern Studies

We Are There

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire Records

modern studies-we are there
We Are There Modern Studies Alternative 4 Modern Studies – We Are There Written in Music https://writteninmusic.com

We Are There is alweer de vierde langspeler van het in 2015 opgerichte Modern Studies. De voorgaande drie albums lieten horen dat het Schots/Engelse viertal een band is om rekening mee te houden. Een band om te koesteren ook, want de meerstemmige folk met psychedelische inslag bleek in hectische moderne tijden een baken van kalmte, schoonheid en waardigheid.

Een nieuw album van Modern Studies is dan ook iets om even tijd voor te maken. Ook deze keer stelt de groep niet teleur. Het bandgeluid is de afgelopen jaren wat meer opgeschoven richting kamerpop met duidelijke Westcoast/Laurel Canyon invloeden. Dat komt fraai terug op songs als Light A Fire en Mothlight, weldadige, meer uptempo tracks.

De klassieke, pastorale en folky sferen waar Modern Studies naam mee maakte zijn nog zeker aanwezig op We Are There. Wild Ocean schrijdt kalm voort, met de zang van Emily Scott en Rob St. John als leidraad. De golf komt dan toch, na vier minuten: ‘Hold on to this wild ocean / Let the world inside’. Het afsluitende Winter Springs heeft iets plechtigs; de strijkers spelen een indringend en meanderend patroon en de zang gaat mee in die sferen van lang geleden.

Het merendeel van de songs valt echter op doordat ze op subtiele wijze verfrissende nieuwe elementen laten horen. Op het inleidende Sink Into zijn dat vooral de prominentere toms en de stevige, originele basklanken. Ook Two Swimmers wordt gedragen door een mooie, stevige ritmetandem. Lijkt Comfort Me in eerste instantie een herkenbare pianoballad, gaandeweg ontvouwt zich een fraai samenspel van viool en ragfijne elektronica. New wave-invloeden duiken op in het stuwende Won’t Be Long dat een mooie versnelling met fijne strijkers en ragfijne synths en percussie laat horen.

De afsluitende tracks op We Are There onderstrepen de koers van de band nog een keer en vormen treffende voorbeelden van Modern Studies anno 2022: Do You Wanna ademt weer die klassieke Amerikaanse (Westcoast) pop maar de band geeft er een donkere inslag aan door een stemmig samenspel van piano, strijkers en aardedonkere baslijnen. Slotakkoord Winter Springs brengt vertrouwde sferen en integere voordracht maar hieromheen ontwaren we opvallende, kleine geluiden; percussie, found sounds, musique concrète. Een interessante, prikkelende afsluiter van een fraai en heilzaam album dat aangeeft dat Modern Studies inderdaad nog steeds een band is om rekening mee te houden.

Kant A:

  1. Sink Into
  2. Light a Fire
  3. Comfort Me
  4. Two Swimmers
  5. Wild Ocean

Kant B:

  1. Open Face
  2. Won't Be Long
  3. Mothlight
  4. Do You Wanna
  5. Winter Springs