×

Recensie

Alternative

09 juni 2017

Minco Eggersman

Kavkasia

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Volkoren

Kavkasia Minco Eggersman Alternative 4.5 Minco Eggersman – Kavkasia Written in Music https://writteninmusic.com

We hebben er drie jaar op moeten wachten maar met Kavkasia is Minco Eggersman weer helemaal terug. En het is een heel ander album dan voorganger Reservoirs die Eggersman onder de naam ME uitbracht. Waar dat album heel erg in de jaren tachtig stond met alle muzikale invalshoeken denkbaar, is Kavkasia juist een tijdloos muzikaal document te noemen.

Helemaal weg was Eggersman niet natuurlijk. Druk bezig als hij was nieuwe muzikale wegen te verkennen met muziek voor films en alle ervaringen hielpen natuurlijk weer mee om een prachtige muzikale ode aan zijn geliefde Georgië te maken. Want duidelijk wordt gelijk met de eerste klanken die je op Kavkasia (de Georgische naam voor de Kaukasus, het gebergte dat Georgië doorklieft) hoort, is dat Eggersman zijn emoties weer in fraai muzikale landschappen heeft om weten te zetten.

In Nederland is er niemand die zo vrij met muziek omgaat als Eggersman, zo lijkt het steeds. Zijn muzikale perspectief is alles omvattend, noem het internationaal of op de wereld gericht. Hij is een man die altijd met ontzettend veel muziek en muzikale ideeën in zijn hoofd aan eigen muziek maken begint en zich vervolgens maar weinig limiteert. Kavkasia spat van de muzikale ideeën uit elkaar en is alleen daarom al een album dat zich laag voor laag openbaart.

De strijkers die, op een bed van piano, het album met Hidden in Clouds openen maken de weg vrij voor een album dat zowel gitaar, keyboards, zang (van Buba, zanger van het Iberi Choir), cello als orgel (bespeelt door Jonas Nyström) en blazers (heel veel blazers in verschillende soorten en maten met saxofonist Paul van der Feen als fascinerende solist) in zich herbergt. Kavkasia bevat composities die veelomvattend zijn en steeds weer blijven verrassen door onverwachte arrangementen en instrumentaties waardoor je met elke luisterbeurt weer nieuwe dingen hoort. Altijd een teken van een meesterlijk album.

Het componeertalent van Eggersman is op Kavkasia belangrijker dat zijn vocale bijdrage. Maar op twee composities is zijn stem te horen. Kavkasia draait ook niet zo zeer om tekst maar om verbeelding. De geschiedenis van het land een klein beetje kennen is genoeg om je bij composities met titels als Home Of The Brave, The Black Sea en Mount Ararat (de berg waarvan ze zeggen dat daar de Ark van Noach op strandde) een voorstelling te doen maken. Maar juist ook omdat de ongerepte natuur Eggersman zo inspireerde en titels van de composities daaraan refereren is een verbeelding met de rijke muziek zo gemakkelijk.

Kavkasia is juist ook een lust voor het oor omdat Eggersman zijn muziek heeft gelardeerd met lokaal opgenomen geluidsfragmenten. Vogels, allerlei natuurgeluiden en kerkklokken in de verte geven de composities een extra warmte mee. Hoewel ik niet vertrouwd ben met de oorspronkelijke muziek uit Georgië kan ik me voorstellen dat de bewoners van het land dit album zien als een glansrijk visitekaartje. Alles op Kavkasia ademt een diep respect en liefde voor het land.

Wat fijn toch om een zo verschrikkelijk muzikaal fenomeen als Minco Eggersman vanuit ons vaak zo conservatieve Nederlandse muziekklimaat de wereld te zien veroveren. 1. Hidden in Clouds
 2. The Crossing Place
 3. Dance
 4. The Black Sea
 5. Holy Ground
 6. The Other Side of Dawn
 7. Stepantsminda
 8. Melisma & Gurian
 9. Deda Ena
 10. Tbilisi Calls
 11. Mount Ararat
 12. Home Of The Brave