×

Recensie

Pop

26 maart 2014

Milow

Silver Linings

Geschreven door: Derk Laning

Uitgebracht door: Caroline

Silver Linings Milow Pop 3.5 Milow – Silver Linings Written in Music https://writteninmusic.com

Hij brak door met een cover van Ayo Technology en scoorde daarna hits met You Don’t Know en You And Me. Dit waren allemaal vrolijke lieve liedjes en automatisch werd dat ook zijn handelsmerk. Milow neemt bij zijn nieuwe album deels afscheid van de lieve liedjes. De nummers op Silver Linings neigen eerder naar het trieste dan naar het vrolijke.

Maar hoe komt het nou dat deze liedjes zo anders klinken dan zijn vorige album? Hij stond vijf jaar lang bijna iedere avond op het podium en zijn vorige album North and South werd tijdens de tour geschreven in de kleedkamer. Voor Milow was dit te veel. Hij trok het niet meer en besloot de stekker eruit te trekken. Hij vertrok naar Los Angeles waar hij terug ging naar de anonimiteit. Hij klom daar als onbekende singer-songwriter het podium op met nieuw materiaal. Die nummers waren precies wat hij zelf wou maken. Niet meer wat zijn publiek wou horen. Doordat hij dus maakte wat hij zelf mooi vindt klinkt het dus wat donkerder dan zijn eerdere werk.

Je hoort de omslag van Milow heel goed op Blue Skies. Het nummer is, net als bijna alle nummers op vorige albums ontzettend positief, maar de manier waarop verschilt. Bij dit nummer hoor je alleen de stem van Milow, een gitaar en een mondharmonica. Dat zorgt ervoor dat het heel erg basis klinkt. Terwijl je Milow hoort zingen ‘Nothing but blue skies from now on’. Een hele mooie positieve tekst, die je op vorige albums in een veel vrolijker jasje zou hebben gehoord.

Is het volledige album dan anders? Nee. Milow laat met Against the Tide, The Golden Hour en We Must Be Crazy zien dat hij nog steeds heel goed oorwurmen kan schrijven. Voor de liefhebber van Milow is de bonus editie van Silver Linings een aanrader. Op de bonus CD staan live-versies van nummers die het album niet hebben gehaald, waaronder een nummer met Laura Jansen en het autobiografische I Was A Famous Singer. Waarop hij op een humoristische manier zingt over zijn eigen carrière:

Let me tell you a little more about who i used to be.

I was a famous singer, I was big in Germany.

The more that I performed the louder people screamed my name.

Ohrwurm after ohrwurm I quickly rose to fame.

Milow is terug naar zijn basis gegaan, om te ontdekken wat hij werkelijk wil. Met dit album heeft hij verschillende openingen om verder te gaan. Hij zou het verder kunnen zoeken in het melancholische maar ook de deur naar de jazz staat open. Door die zoektocht lijkt Silver Linings een tussen album. Milow sluit de afgelopen periode af en zet de deur voor nieuwe dingen open.  Het is een mooi album dat pas echt binnenkomt na een keer of vijf luisteren..

Tracklisting Silver Linings:

CD1:

 1. Learning How To Disaooear
 2. Echoes In The Dark
 3. We Must Be Crazy
 4. Mistaken
 5. Blue Skies
 6. Against The Tide
 7. Wind Me Up
 8. You’re Still Alive In My Head 
 9. The Golden Hour
 10. My Mother’s House

CD2:

 1. The Loniest Girl In The World
 2. So Long So Long 
 3. Minus One
 4. Cowboys Pirates Musketeers
 5. Children
 6. Eye Of The Storm
 7. Arms Of A Better Man
 8. I Was A Famous Singer


 1. Learning How To Disappear
 2. Echoes In The Dark
 3. We Must Be Crazy
 4. Mistaken
 5. Blue Skies
 6. Against The Tide
 7. Wind Me Up
 8. You're Still Alive In My Head
 9. The Golden Hour
 10. My Mother's House