×

Recensie

Pop

27 juni 2014

Ed Sheeran

X

Geschreven door: Derk Laning

Uitgebracht door: Warner

X Ed Sheeran Pop 4 Ed Sheeran – X Written in Music https://writteninmusic.com

Vijf hitsingles. Sommige artiesten krijgen dat tijdens hun volledige loopbaan niet voor elkaar. Ed Sheeran had er maar één album voor nodig. Van zijn album + (Plus) werden vijf nummers een hit. Op je 23ste is dat lekker om op zak te hebben, maar het maakte de verwachtingen voor zijn tweede plaat alleen maar hoger.

Of van X (je spreekt het uit als Multiply) net zo veel hits komen als van de voorganger is de vraag, maar Sheeran blijft sterk in het schrijven van heerlijke melodieën. De kans dat I’m a Mess, Runaway en Thinking Out Loud een plaats in de Top 40 krijgen is erg groot.

X is niet heel veel anders dan Sheeran zijn debuutplaat. Toch hoor je wel dat hij stappen heeft gemaakt. Hij heeft zijn stem beter onder controle en klinkt daardoor zelfverzekerder. Het thema van zijn plaat is hetzelfde als op zijn eerste album. Het gaat vooral over liefde en het verwerken van mislukte liefdes. Heel gek is dat ook niet, de afgelopen tijd heeft de roodharige singer-songwriter genoeg vriendinnen gehad om een heel album te vullen met liefdesverhalen.

Het is mooi hoe direct Sheeran durft te zijn. Bij het nummer Tenerife Sea zingt hij rechtstreeks naar zijn liefje van dat moment. Hij begint het nummer met: You look so wonderful in your dress, I love your hair like that. The way it falls at that side of your neck, down your shoulders and back. Hij neemt je mee. Je ziet hem op de bank zitten met een gitaar in zijn handen terwijl zijn vriendin smelt. Dat zijn de momenten dat Sheeran je echt grijpt. Helaas lukt hem dat bijvoorbeeld bij een song als Nina dan weer helemaal niet. 

Je hoeft niet bang te zijn dat je alleen maar zoete lieve liedjes vindt op X. Het zijn voornamelijk nummers met alleen Sheeran en zijn gitaar, maar hij maakt ook uitstapjes naar bijvoorbeeld hiphop. Op het nummer Take It Back, rapt hij het grootste gedeelte. Het is jammer dat Sheeran niet nog meer de randen opzoekt, want dit zou het album nog spannender maken. Voor volgende albums is dit een puntje om er vernieuwing in te houden.

Met X heeft Sheeran een heerlijk album afgeleverd en heeft hij zeker de hoge verwachtingen waargemaakt. Hij laat zien hoeveel rek er nog in zijn talent zit. Hij is nu 23 en heeft twee albums op zijn naam staan en als de komende albums kwalitatief net zo goed zijn als X en + zijn we voorlopig nog niet van hem af. 1. One
 2. I'm A Mess
 3. Sing
 4. Don't
 5. Nina
 6. Photograph
 7. Bloodstream
 8. Tenerife Sea
 9. Runaway
 10. The Man
 11. Thinking Out Loud
 12. Afire Love