×

Recensie

Electronic

24 juni 2021

Melle Kromhout

Object Constancy

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Subroutine

Object Constancy Melle Kromhout Electronic 3.5 Melle Kromhout – Object Constancy Written in Music https://writteninmusic.com

De Amsterdamse muzikant Melle Kromhout zit al jaren in de muziekscene en is daarbij niet in een duidelijk hokje te plaatsen. Ruim 10 jaar maakte hij muziek in experimentele rockband Fata ‘el Moustache’ Morgana en met het duo Glice worden op zowel mooie als rauwe wijze genres als industrial en noise verkent. Daarnaast heeft hij in Amsterdam en Cambridge van geluidsgolven en noise ook nog eens zijn studie gemaakt. Ondanks dat hij al jaren werkte aan solo materiaal was er nog steeds geen debuutalbum. Nu dus wel, vol met materiaal dat voornamelijk is opgenomen tussen 2017 en 2020 komt Object Constancy uit op Glove Compartment, een sublabel van Subroutine Records.

Vooral de begintracks van het album voelen zeer rusteloos. At Home lijkt een mooie wisselwerking tussen strijkers, feedback en drone in te zetten als plots een vocale sample als stoorzender erdoorheen komt. F.M.B. pronkt vervolgens met het soort subtiele glitchwerk dat het midden houdt tussen jungle, rave en ambient: het soort dat jaren geleden prima had gepast op platenlabels als Hymnen, Ad Noiseam en n5MD – abstract, maar toch warm. Six Voices schakelt na een ambient intro over op  een soort dronken toverballen-acid, bij gebrek aan een beter woord. Op dat moment zijn we pas drie tracks op weg en voelt het als een set van die maffe dj, gespeeld in een donkere grot voor slechts veertig man. Het is slechts een sfeerschets, een waardeoordeel zonder statement. Uit ervaring blijkt namelijk dat dit inderdaad leuke, maar vreemde feestjes zijn!

Een meer constant geluid volgt later, waar elementen van drone, ambient, bezwerende vocalen en industrial synths en -beats domineren en steeds weer terugkeren. Maar echt rust krijgt de luisteraar zelden. Het zou fijn wezen als hij langer bij één muzikaal idee bleef hangen. De kracht van het bezwerende en herhalende, want er zit zeker een psychedelische kwaliteit in het album, een beetje verstopt: het bezwerende van die (vocale) drones en ambient, of de sjamanistische ritmes die soms opduiken. De vraag is dan of Kromhout deze bezwerende rust zelf wel in zich heeft (de meer bedwelmende afsluiter lijkt “ja” te zeggen), of deze bewust omzeilt? Is er de drang om  elk langdurig patroon te doorbreken, zodat we als luisteraar constant alert worden gehouden? Mag er geen gewenning optreden? Het maakt van Object Constancy een lekker avontuurlijk, maar ook zeer onrustig album.



 1. At Home
 2. F.M.B.
 3. Six Voices
 4. Numerology
 5. Detachable Electric System (met People)
 6. Kingdom
 7. Two
 8. The Fold
 9. Granta
 10. Fagnano
 11. 21.09.2003, 23.03 09:50