×

Recensie

Electronic

22 november 2017

Glice

Cielo

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Narrominded

Cielo Glice Electronic 3.5 Glice – Cielo Written in Music https://writteninmusic.com

Het Amsterdams Glice trok in 2016 al de aandacht met Fleisch, de zoveelste release van label Narrominded die meer dan de moeite waard was. Glice bestaat uit Ruben Braeken en Melle Kromhout. Braeken was eerder actief met onder meer Katadreuffe. Melle Kromhout houdt zich naast Glice bezig met het bestuderen van sinusgolven. Dit doet hij aan de universiteit van Cambridge. Eerder al rondde hij in Amserdam zijn dissertatie over het belang van noise in geluidsopnamen af.

Glice trok naar Berlin om daar met niemand minder dan Alexander Hacke van Einstürzende Neubauten opnamen te maken. Het resulteerde in een verdere verbreding van hun geluid richting post-klassiek en post-industrieel. Glice schuurt en intrigeert nog steeds maar weet door het toevoegen van relatief milde klanken en passages een nieuw en wenkend perspectief te bieden.

Vier stukken biedt Cielo. Vier stukken die zich moeilijk in gangbare termen laten vatten. Dat was natuurlijk altijd al het geval bij de muziek van Glice (en andere bands op Narrominded). Producer Alexander Hacke merkte in ieder geval al op: ‘I love noise, but Glice was really a revelation for me. These guys have a different perception of sound. They hear poetry where nobody does.’

Glice biedt georganiseerde noise, om het wat afstandelijk te zeggen. Pentachromacy zit vol distortion maar daarin verscholen ontwaren we een warmer, melodieus patroon. Het is een track die direct aangeeft dat we hier ver van de gebaande elektronica-paden af gaan. Hierna volgt Rangda, dat drukker en rustelozer is; als een elektronisch insect. De stroom van vervormd/verstoord geluid gaat maar door. Dan lijkt de trein te ontsporen en valt alles stil.

Jackdaw produceert aanvankelijk nog meer noise met daarbij een vaag geratel en melodische sirenes in de verte. Dan duiken er strijkers op en langzaam verandert de muziek van kleur. De noise verdwijnt en een nieuw landschap ontvouwt zich. Animalicule is sinister. Wat gebeurt hier? Gaandeweg wordt het stuk organischer en menselijker. Het zorgt voor een slot dat minder afstandelijk is dan de opening van dit album Cielo, een prikkelend nieuw hoofdstuk in de discografie van Glice en de zoveelste uitdagende release op label Narrominded.  1. Pentachromacy
  2. Rangda
  3. Jackdaw
  4. Animalicule