×

Recensie

Roots

03 maart 2016

Matt Andersen

Honest Man

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: True North

Honest Man Matt Andersen Roots 4.5 Matt Andersen – Honest Man Written in Music https://writteninmusic.com

De Canadees Matt Anderson is, om maar cliché te gebruiken, een kolos in zowel lichamelijk als muzikaal opzicht. De omvangrijke zanger zou bij een van die gelikte tv-shows danig uit de toon vallen. Maar hij toerde en speelde al samen met onder meer Buddy Guy, Tedeschi Trucks Band, Greg Allman, wijlen Bo Diddley en Little Feat. In 2013 won hij de European Blues Award werd hij verkozen als Best Solo Performer tijdens de Memphils Blues Challenge. Kortom, zo’n man die muziek ademt en leeft.

Joe Cocker is een van de grote namen met wie hij wordt vergeleken en daar zit zeker wat in. Verschil is wel dat Andersen veruit het meeste songmateriaal op Honest Man zelf heeft geschreven en het is ook nog ijzersterk. De zanger-gitarist heeft een fantastische warme, rauwe en soepele stem en kan qua toonhoogte zowaar behoorlijk ver zakken (zoals in The Gift).

De opnamen klinken warm en de ‘vintage’ instrumentatie klopt volledig. In het hoesje tel ik 19 (!) begeleiders. Toch lopen klanken, accentjes, melodieën en ritmes op organische wijze door elkaar, net als op oudere platen van bijvoorbeeld Leon Russell en inderdaad Joe Cocker. Na de swingende soul-nummers Break Away, The Gift en Honest Man, laat Andersen met I’m Giving In horen dat hij ook helemaal ‘bloot’ kan zingen, met alleen pianobegeleiding. Soulstamper Who Are You Listening To? laat lekkere fuzzy gitaarrifs horen, in de beste Stones-traditie. Het fantastische One Good Song met mooie fluitsolo (!) doet mij denken aan de onderschatte Schotse band Del Amitri.

Nee, nieuw is deze muziek niet. Soul, blues en folk zijn de genres die bij deze muzikale reus worden aangehaald. Andersen kent zijn klassiekers en weet een ouder genre volledig naar zijn hand te zetten. Dit soort relaxt swingende soulmuziek kan ik hele dagen draaien. Wat een stem, wat een fijne vintage sound, maar ook: wat een songschrijver.  1. Break Away
  2. The Gift
  3. Honest Man
  4. I'm Giving In
  5. Quiet Company
  6. Let's Get Back
  7. All the Way
  8. Last Surrender
  9. Who Are You Listening To?
  10. One Good Song