×

Recensie

Jazz

18 februari 2022

Positie 32 Jaarlijst 2022

Marquis Hill

New Gospel Revisited

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

New Gospel Revisited Marquis Hill Jazz 4.5 Marquis Hill – New Gospel Revisited Written in Music https://writteninmusic.com

Een wel heel interessant album in New Gospel Revisited van de Amerikaanse trompettist Marquis Hill. Hoewel hij vanaf 2016 reeds een handvol nieuwe albums maakte, besloot hij de composities van zijn allereerste album New Gospel uit 2011 met een nieuwe band opnieuw te benaderen en deze live op te nemen: New Gospel Revisited.

En wat voor een geweldige nieuwe band heeft hij met Kendrick Scott op drums, Joel Ross op vibrafoon, Walter Smith III op tenorsax, James Francies op piano en Harish Raghavan op bas. Een band vol jazzzwaargewichten die de afgelopen jaren hun sporen moeiteloos onder hun eigen naam en in verschillende bands verdiend hebben.

Dat Hill één van de belangwekkendste nieuwe jazzmuzikanten is mag duidelijk zijn. Na het winnen van de fameuze Thelonious Monk Jazz Composition Award in 2014 en zijn verhuizing vanuit Chicago naar jazzstad New York werd hij geadopteerd door de jazzscene aldaar, vond hij in Marcus Miller de perfecte mentor, en maakte hij zijn weg naar de wereldpodia.

Qua composities was New Chapter al een wereld op zich. Maar weinig muzikanten overtuigen met zulke sterke composities op hun eerste album. Opgenomen voor weinig geld en onder eigen beheer was Hill nooit echt tevreden over de opnamen. Hij had idee dat er uit de composities veel meer te halen viel.

Met het samenstellen van een band met zijn meest geliefde muzikanten en het plannen van twee concertavonden in Chicago zette hij de composities van New Chapter weer vol in het licht. Het idee was dat er een album van de opnamen zou worden gemaakt en dat de band dan op basis van dat album een uitgebreide wereldtour zou gaan maken. De Covid pandemie stak daar een stokje voor.

Het uitstel leverde eindelijk ook iets goeds, een deal met het hard aan de weg timmerende Britse Edition, op. En uiteindelijk betekent dat dat het album met die liveopnamen vanaf vandaag in de winkels ligt en dat de band later dit jaar ook een tour kan gaan aankondigen. En gelijk maar duidelijk, dat is een concert dat je zeker niet wilt missen.

New Chapter Revisted is namelijk van de buitencategorie. De composities klinken met deze nieuwe band zo rijk als je ze maar kunt krijgen. De jonge jazzmuzikanten hebben een enorme drive om alles uit de Hill composities te halen en er wordt met een ongelooflijke gretigheid gemusiceerd. En omdat ieder van hen over de afgelopen jaren zo hard als muzikant doorgegroeid is, levert deze opname een ronduit geweldig album op. Juist ook in een live-setting met interactie met het publiek.

Met Scott en Raghavan als meesterlijke basis vinden Smith III, Ross en Francies moeiteloos hun goddelijke weg. Wat een fantastisch spel laten alle muzikanten toch op dit album horen. Alsof ze al jaren met elkaar spelen vinden ze elkaar moeiteloos, vullen ze met verrukkelijke solo’s de composities in, en diepen ze elke compositie fascinerend uit.

Het is Hill die uiteindelijk natuurlijk alles naar zich toetrekt. Met deze groep muzikanten om zich heen pakt hij elke mogelijkheid om met zijn geweldige spel de aandacht te pakken. Zijn spel is heerlijk divers, immer rijk van kleur en intens in emoties. Raak trompet spelen, dan weer met kracht dan weer met souplesse, is een gave die Hill ultiem beheerst. En met deze groep muzikanten om zich heen schittert hij.

New Chapter Revisted is een feest voor het oor. Juist ook doordat het liveopnamen zijn waarin iedereen optimaal gefocust is en zijn rol binnen de band en composities opeist, zoals dat in een ambiance met publiek nu eenmaal gebeurt. Na twee jaar uitstel kan ik niet wachten om deze geweldige band aan het werk te zien.  1. Intro
  2. Law & Order
  3. Walter Speaks
  4. The Believer
  5. Oracle
  6. New Gospel
  7. Lullaby
  8. Autumn