×

Marc Mommaas

Landmarc

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sunnyside Records

Landmarc Marc Mommaas Jazz 4.5 Marc Mommaas – Landmarc Written in Music https://writteninmusic.com

De Nederlandse saxofonist Marc Mommaas komt uit de Nederlandse jazzlichting met Eric Vloeimans, Michiel Borstlap en Benjamin Herman maar besloot zo’n 12 jaar geleden naar New York te verhuizen om daar in het hart van de jazz zijn talent te laten volgroeien. In de stad waar hij zijn muzikale studie op de Manhattan School of Music doorliep volgden vervolgens jaren van hard werken maar al snel speelde hij met de groten van de New Yorkse jazz en dwong hij respect af.

De drie albums die hij tot op heden uitbracht lieten immer een grote groei in spel en emotie horen. Zijn band Global Motion, waarin hij samen met de Deense pianist Nikolaj Hess, vanaf 1999 de muzikale scepter zwaait, bracht hem de laatste jaren reeds wereldwijd succes. Dat Mommaas zo langzamerhand een waar fenomeen genoemd mag worden komt in volle glorie aan het licht op zijn indrukwekkende nieuwe album Landmarc.

Als geen eerder album drukt hij met zijn warm rafelige saxofoonspel een fraaie stempel op iedere compositie. Steeds weer met een nieuwe benadering in spel maar altijd weer onmiskenbaar Mommaas. Zijn spel is fantasierijk en emotievol waarmee hij een onwaarschijnlijke eigenheid aan de composities geeft. In een weldadige en verrassende setting met drie gitaristen en drums (de altijd geweldige drummer Tony Moreno van Global Motion) ontspinnen zich op het album via het schematisch zeer spannend geconstrueerde titelnummer, acht glansrijke composities. Composities die hoewel complex van structuur in de handen van de geweldige muzikanten toegankelijk klinken en zowel emotie als kloten in zich hebben. Niet onbenoemd mogen hierin het prachtige Folk Song, een 7 minuten durende droomcompositie, en het zeer spannende Brush On Canvas blijven. Maar zoals bij echt heel goede albums kent elke luisterbeurt een nieuwe favoriet.

Landmarc is een waar meesterwerk binnen de hedendaagse jazz en Mommaas is de man om vanaf nu optimaal in de gaten te houden.  1. Landmarc
  2. Folksong
  3. Brush On Canvas
  4. Legend
  5. Little One
  6. Orbit
  7. Patience
  8. Cassavetes Caravan
  9. ASAP