×

Recensie

Jazz

30 augustus 2022

Manel Fortia Trio

Despertar

Geschreven door: Jeroen van der Vring

Uitgebracht door: Segell Microscopi

Despertar Manel Fortia Manel Fortia Trio Jazz 3.5 Manel Fortia Trio – Despertar Written in Music https://writteninmusic.com

Wanneer je aan jazz denkt zal Spanje niet het eerste land zijn wat in je gedachten zal opkomen. Dat deze aanname kan worden ontzenuwd bewijst het Manel Fortia Trio op Despartar! Een plaat die bol staat van de mooie composities en organische vloeiende interactie. Geïnspireerd door de Big Apple en vervaardigd in Gerona.

Tussen slapen en ontwaken zitten nog zeven composities die het debuutalbum van de Spanjaard Fortia kleur geven. Het album opent met Dormir, dat inslaapvallen betekend en eindigt met de albumtitel Despertar dat Spaans is voor ontwaken. Van rustig ontwaken is echter geen sprake. Contrabassist Manel Fortia neemt ons mee op reis en creëert muzikale droombeelden die de magie van de mediterrane cultuur laat versmelten met de geluiden van de moderne New Yorkse jazz. Negen heerlijke open composities met af en toe een vleugje flamenco en een hint klassiek en invloedsferen die uiteenlopen van Charlie Haden en Keith Jarrett tot aan Paco de Lucia. Het eindresultaat op dit debuutalbum zou je dus free-flamenco-jazz kunnen noemen!

De in Barcelona geboren bassist heeft dit gerealiseerd samen met zijn twee muzikale kompanen op piano en drums: Marco Mezquida en de Franse revelatie achter de kit heet: Raphael Pannier. De negen composities zijn een spirituele optelsom van de ervaringen die Fortia heeft opgedaan in de vier jaar die hij in New York heeft gewoond. Zo hebben alle titels op het album ook een verwijzing naar die periode in de ondertitel.

Op de energieke groove van de JFK-Air Train (Circular) brengt het trio ons van het vliegveld naar Astoria. De buurt waar de bassist heeft gewoond. Het gemis en vooral het verlangen en de hunkering die in de compositie Saudades(to Astoria) door het trio wordt gespeeld is meesterlijk en doet bij vlagen denken aan het meditatieve pianospel van Ludovico Einaudi. Het pianospel is open, transparant, lyrisch en bij vlagen melancholisch te noemen.

Daarna gaat de reis door naar de New Yorkse wijk Harlem in het door blues en gospel geïnspireerde compositie Espiritual. In El Dia Despues omschrijft Fortia de dag na de terroristische aanslag in 2017 op de Ramblas in Barcelona. Vanuit New York kon hij niets doen behalve lijden op afstand. De laatste twee composities op Despartar hebben een Zuid-Amerikaanse invalshoek. De compositie Simple verhaalt over de wijk Jackson Heights. Een wijk in Queens waar een grote Colombiaanse gemeenschap leeft. Dit is naar verluidt een muzikale weerspiegeling hoe hij zichzelf zag in die periode, als een immigrant op zoek naar de American dream.  1. Dormir
  2. Circular
  3. Saudades
  4. Espiritual
  5. El dia despues
  6. Crescente
  7. Aires de libertad
  8. Simple
  9. Despertar.