×

Recensie

Alternative

18 november 2015

Mammút

River's End EP

Geschreven door: Coen Brandhorst

Uitgebracht door: Bella Union

River's End EP Mammút Alternative 4 Mammút – River’s End EP Written in Music https://writteninmusic.com

Met het IJslandse indiequintet Mammút, dat al sinds 2006 bestaat, heeft het Engelse platenlabel Bella Union wederom een prachtband getekend en daarmee ook uit de obscuriteit geplukt. De uit vijf tracks bestaande River’s End EP is een even smakelijk als veelbelovend voorproefje van het nieuwe (vierde) album dat in het voorjaar van 2016 zal worden uitgebracht.

De band, die op de eerste drie platen vrijwel alleen in het IJslands zong, bracht het eerste album Mammút op het Smekkleysa-label (ook bekend van Björk en Sigur Rós). Daarna volgden nog Karkari uit 2009 en Komdu Til Mín Svarta Systir in 2013 op het onbekende Reykjavikse Record Records-label.

De band, bestaat uit drie vrouwen en twee mannen. Zangeres Katrína Mogensen gebruikt afwisselend IJslandse en Engelse teksten. Als bij de openingstrack Shore schiet het kippenvel op je armen. Haar stemgeluid lijkt sterk op een kruising van Kate Bush, Liz Fraser en Björk. De band schuwt het grote gebaar niet en zet een muur van psychedelisch galmende gitaren neer, waar het stemgeluid van Morgensen meer dan prachtig bovenuit komt.

We moeten ons erg vergissen als we volgend jaar nog veel van Mammút gaan horen. Maar laat dat maar aan de mensen van Bella Union over.  1. Shore
  2. Blood Burst
  3. River’s End
  4. Bakkus
  5. Salt