×

Recensie

Pop

05 maart 2014

Mad About Mountains

Harlaz

Geschreven door: Nathan de Haas

Uitgebracht door: Zeal Records

Harlaz Mad About Mountains Pop 3.5 Mad About Mountains – Harlaz Written in Music https://writteninmusic.com

De Belgische folk liefhebber heeft een tijdje moeten wachten, maar 2 jaar na het debuutalbum van Mad About Mountains komt op 10 maart hun tweede album uit, genaamd Harlaz. Mad About Mountains is het soloproject van Piet De Pessemier. Voorheen was hij zanger en gitarist van de band Krakow, maar sinds zij minder muziek zijn gaan maken, is hij zijn warme gevoelige stem gaan ontlenen voor zijn eigen project. Daarin kunnen we hem geen ongelijk geven.

Piet De Pessemier is zowel de zanger, gitarist en mondharmonicaspeler van Mad About Mountains. Daarnaast componeert hij merendeel van de nummers. De band van De Pessemier bestaat uit nog drie muzikanten en bij veel nummers wordt er gebruik gemaakt van gastmuzikanten. Dit zorgt voor een grote variatie aan instrumenten, van traditionele folk instrumenten zoals de akoestische gitaar en de mondharmonica, tot blaasinstrumenten en elektrische gitaren. De muziek is daardoor een mengelmoes van klassieke melancholische folk met een pittige “bite”.

Het meest uitzonderlijke van Mad About Mountains is toch wel het stemgeluid van Piet De Pessemier. Het heeft iets breekbaars door het zachte geluid en het gevoel wat erin zit, maar tegelijkertijd ook iets heel uniek en liefdevols. Dit komt prachtig tot zijn recht op hele rustig nummers zoals On Our Way Back Home, Little Lady en Hurts. Deze liedjes geven het gevoel alsof je met een warme kop chocolademelk bij het vuur zit na een lange winterwandeling. Je geliefde dicht tegen je aan en genieten van de warmte op je gezicht. Bij deze nummers spelen de akoestische instrumenten de grootste rol en komt de elektrische gitaar af en toe door om wat extra kracht te geven. Voor de luisteraar die na de lange winterwandeling meteen overschakelt naar een biertje of een borrel, zijn er ook wat energiekere nummers. Het titelnummer Harlaz en het nummer Where the Man Waits zijn hier een goed voorbeeld van. In beide nummers is de elektrische gitaar duidelijker aanwezig, de drums wat harder en wordt er meer gebruik gemaakt van blaasinstrumenten. Echter, het blijft een album met een laag tempo en de stem van De Pessemier past gewoon het best bij rustige nummers.

De liefhebbers worden getrakteerd op een heel mooi album. De nummers creëren samen een hele prettige sfeer en emotie. Echter, er zit niet veel onderscheid tussen de verschillende nummers. Het is geen experimentele muziek en veel nummers lijken enigszins op elkaar. Dit kan eentonig overkomen, maar het euforische gevoel dat de muziek opwekt, blijft aanwezig tot de laatste nood is gespeeld. Dit maakt de verwachting waar.  1. On Our Way Back Home
  2. Where the Man Waits
  3. Little Lady
  4. If You See Her
  5. Winter
  6. Hurts
  7. Down the River Home
  8. Harlaz
  9. You Know
  10. Our Garden