×

Recensie

Roots

09 augustus 2020

Lingo Seini et son groupe

Musique Hauka

Geschreven door: Rik Binnendijk

Uitgebracht door: Sahel Sounds

Musique Hauka Lingo Seini et son groupe Roots 4 Lingo Seini et son groupe – Musique Hauka Written in Music https://writteninmusic.com

Over de religieuze groepering Hauka is nauwelijks wat bekend. Naast een antropologische film uit de jaren vijftig is er vooral veel discussie onder wetenschappers over de religieuze gebruiken van de Hauka. Duidelijk is dat veel symboliek van deze groepering is ontleend aan de voormalige koloniale legers. En dat is te horen op het indrukwekkende Musique Hauka. Op deze fieldrecording – in een take opgenomen door een microfoon – trekt de muziek van de Hauka als een religieus-militaire mars voorbij.

Lingo Seini – die al zestig jaar rituele muziek speelt – leidt de band met zijn voorzang die beantwoord wordt door de andere bandleden. Naast de niet aflatende percussie klinken de herhalende motieven van de kuntigi – een eensnarige gitaar. Aanvankelijk begint Musique Hauka nog ingehouden. De drums dreunen dreigend, maar door de gebroken ritmes is de muziek nog kalm en hypnotiserend. Dit lange, hortende begin gaat naadloos over in een simpeler ritme.

Terwijl de muziek aan snelheid wint, jaagt Lingo Seini het tempo nog verder op met zijn kreten. Steeds weer zijn het subtiele, bijna onmerkbare ritmische verschuivingen waardoor de zangers andere teksten en melodieën zingen.  Donkere en hypnotiserende stukken en bezeten felheid wisselen elkaar bijna geruisloos af. Zo dendert de muziek voort, als een koortsachtige processie.

Begrippen als ‘nummers’, ‘compositie’ en ‘structuur’ zijn niet van toepassing voor dit album. De vorm van deze muziek bestaat uit bewegingen, van ritme, tempi, stemmen en vervoering. Musique Hauka is daardoor een album waarin de verschillende ritmes, melodieën en kleuren als een processie voorbijtrekken. Ook zonder deze daadwerkelijk te zien of te begrijpen, is dat indrukwekkend. 1. Gomno Ankreyze
 2. Captain Salma
 3. Sadji Blau
 4. Gomno
 5. Medina
 6. Sergent Kadri
 7. Arne
 8. Fadimata
 9. Kaffrand Gardi
 10. Adiza
 11. Captain Marseille