×

Recensie

Metal

13 februari 2012

Les Discrets – Ariettes

Ariettes Oubliées...

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Prophecy Productions

Ariettes Oubliées... Les Discrets Metal 4.5 Les Discrets – Ariettes Oubliées… Written in Music https://writteninmusic.com

Les Discrets is ook een Franse shoegaze band, net als Alcest. En de muziek van beide bands vertoont opvallende gelijkenissen. Drie debuut-songs van Les Discrets werden in 2009 samen met twee nummers van Alcest uitgebracht op een zogenaamde split. In 2010 verscheen hun sterke debuut CD Septembre Et Ses Dernières Pensées. De nieuwe CD van Les Discrets verschijnt vandaag 13 februari via het label Prophecy Productions. En dan zijn deze bands deze maand ook nog samen op tournee door Europa met in het voorprogramma Soror Dolorosa. Op donderdag 23 februari doet dit rondreizend gezelschap Willemeen in Arnhem aan.

De muziek op Ariettes Oubliées… is depressief op een defaitistische manier. Er heerst een belachelijke gelatenheid, een neerslachtigheid die haast ongrijpbaar is. Het melodietje van Le Mouvement Perpétuel klinkt wel vrolijk, maar het is een afgedwongen vrolijkheid. Het begint na een tijdje aardig op je zenuwen te werken, maar word gelukkig niet gedurende het hele nummer gespeeld. Het is mooie muziek! Dat staat buiten kijf. Het vertoont klassieke invloeden, maar er is ook vooral veel folk te horen. De Franse vocalen zorgen voor een extra mystieke dimensie. De songs worden goed opgebouwd; ze bereiken niet zo zeer een climax, maar werken meer toe naar een soort verlossing. Verlossing door lijden? Dat klinkt wel heel religieus, maar dat is wel een belangrijk kenmerk van deze muziek. Niet zo banaal en beperkend als het christelijke, katholieke, moslim of joodse geloof. Het is meer een natuurkracht, een oerkracht die een bevrijding bewerkstelligd. Les Discrets verlos ons uit ons lijden???

Tracklisting Ariettes oubliées…:
1. Linceul d’Hiver
2. La Traversée
3. Le Mouvement Perpétuel
4. Ariettes Oubliées I : Je Devine à Travers Un Murmure…
5. La Nuit Muette
6. Au Creux De l’Hiver
7. Après l’ Ombre
8. Les Regrets  1. Linceul d'hiver
  2. La traversée
  3. Le mouvement perpétuel [Album Version]
  4. Ariettes oubliées I: je devine à travers un murmure...
  5. La nuit muette
  6. Au creux de l'hiver
  7. Après l' ombre [Re-recorded]
  8. Les regrets