×

Recensie

Electronic

09 februari 2012

Leila

U&I

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Warp

U&I Leila Leila Electronic 4 Leila – U&I Written in Music https://writteninmusic.com

Wie zijn oren een plezier wil doen, luistert deze plaat niet met een koptelefoon. Gewoon over de stereo is intens genoeg. De Brits-Iraanse, kettingrokende electronica-producer Leila Arab weet hoe ze haar luisteraar kan shockeren, laten huiveren en genieten. En dat allemaal op één plaat: U&I.

Voorganger hiervan is Blood, Looms & Blooms uit 2008, die meer een LSD-reis door een sprookjesbos is te noemen dan een dance-plaat. Zo trippend als de voorganger is U&I niet, maar op z’n zachts gezegd wel vreemd. Het intro Of One klinkt als een grote lege loods, waar metaal tegen de muren bonkt. Een plek waar je liever niet zou willen zijn. Vervolgens trekken donkere soundscapes voorbij (In Consideration) en worden we even later opgeschikt door keiharde noise (Interlace) waar geen touw aan vast te knopen is. Ook de nare, snerpende toon in (Dissapointed Cloud) Anyway zorgt voor een onaangenaam gevoel. En dan de industrial drums in Welcome To Your Life: die doen sterk denken aan Nine Inch Nails in de tijd van The Downward Spiral.

Op de voorganger werd Arab muzikaal bijgestaan door onder andere zangeres Martina Topley-Bird. Voor haar nieuwe plaat is Topley-Bird ingewisseld voor de Amerikaanse DJ, performing artist, producer en muzikant Mt. Sims. Die werkte eerder samen met The Knife en Planningtorock, waarmee hij een opera componeerde. Mt. Sims verleend op U&I enkel zijn stem: een vreemd geknepen stemmetje, dat de duistere sfeer van Arab’s muziek versterkt.

Het trippende sprookjesbos van Blood, Looms & Blooms heeft Leila Arab op U&I ingewisseld voor haar donkere dromen, en plekken waar geen lichtstraaltje het overleeft. Maar Arab lijkt ook deze nieuwe sfeer goed te beheersen. Leila vertoont op haar nieuwe album enkele overeenkomsten met Warp-collega en vermeend (ex?) vriendje Aphex Twin, die eveneens gezegend is met de gave verschrikkelijke geluiden uit zijn apparatuur te toveren. Maar net als bij Aphex Twin klinkt het interessant wat Leila doet. Even wennen, maar wel erg lekker. 1. Of One
 2. Activate I
 3. All Of This (featuring Mt. Sims)
 4. Welcome To Your Life (featuring Mt. Sims)
 5. In Consideration (featuring Mt. Sims)
 6. Eight
 7. (Disappointed Cloud) Anyway (featuring Mt. Sims)
 8. Interlace
 9. Colony Collapse Disorder (featuring Mt. Sims)
 10. Boudica
 11. In Motion Slow
 12. U&I (featuring Mt. Sims)
 13. Forasmuch