×

Recensie

Roots

14 november 2018

Leif de Leeuw Band

Live In Concert

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Continental Europe

Live In Concert Leif de Leeuw Leif de Leeuw Band Roots 4 Leif de Leeuw Band – Live in Concert Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe goed Leif de Leeuw en zijn band al op plaat zijn zoveel intenser klinken ze op het podium. Live In Concert bewijst dat optimaal.

Live in Concert werd afgelopen januari opgenomen in zaal Bibelot te Dordrecht en werd gepresenteerd tijdens het Ribs & Bluesfestival in Raalte. Na EP de Luxe (2014), Leelah (2016) en Until Better Times (2017) is dit alweer het vierde album op rij.

Leif de Leeuw is allang geen onbekende meer in het Nederlandse Bluescircuit (en ook daarbuiten) en hij heeft al menige award in de wacht gesleept. Op dit moment toert hij met zijn band door het land als Allman Brothers Tributeband. De band bestaat naast gitarist Leif de Leeuw uit Sem Jansen op gitaar en vocalen, Tim Koning op drums en Boris Oud op bas en vocalen. Verder zijn speciaal voor deze gelegenheid toegevoegd: Rick Linzel op toetsen, Martin Verdonk (Santana!) op percussie en Maaike Adegeest en Djoeke Boomsma nemen de backing vocalen voor hun rekening.

Live in Concert bevat live-uitvoeringen van materiaal dat op de afgelopen drie cd’s is verschenen en verder drie covers, te weten: Fire In The Kitchen van Warren Haynes, Little Wing van good old Jimi Hendrix en Whipping Post van The Allman Brothers Band. De band is er in geslaagd om de live feel over te brengen op deze plaat omdat het lijkt alsof je zelf in de zaal aanwezig bent, dus rauwe muzikale energie, veel dynamiek en uitbundige improvisaties van Leif die net zo makkelijk van stevige blues naar catchy countrylicks en jazzy fusion gaan.

Hoogtepunten? Eigenlijk alleen maar! Vermeldenswaard in ieder geval is de uitvoering van Little Wing, dat heel subtiel wordt opgebouwd met een hoofdrol voor bassist Boris Oud. Deze band is een goed geoliede machine: het gaat net zo makkelijk van The Allman Brothers in Getting Older, naar Led Zeppelin in All Coming Back dat zeer stevig rockt.

Strictly Confidential is een catchy boogieachtige track à la Jeff Beck met in het gehoor springende riffjes, mooi slidegitaarwerk en natuurlijk een weergaloze gitaarsolo! Laatste track van dit album is Whipping Post, waar nog eens alles uit de kast wordt gehaald en die een ware ode is aan de fameuze band The Allman Brothers.

Klasse deze plaat! En als de Leif de Leeuwband bij jou in de buurt speelt, ga er dan zeker heen!  1. Fire In The Kitchen (Warren Haynes)
  2. Listen Here People
  3. Never Giving In
  4. Little Wing (Jimi Hendrix)
  5. Getting Older
  6. All Coming Back
  7. Be Loyal
  8. Once And For All
  9. Strictly Confidential
  10. Whipping Post (Gregg Allman)