×

LCD Soundsystem

American Dream

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Sony

American Dream LCD Soundsystem Alternative 4.5 LCD Soundsystem – American Dream Written in Music https://writteninmusic.com

LCD Soundsystem brengt met American Dream een van de meest geanticipeerde releases van het jaar. Vijf jaar duurde het. De mokerslag mag er zijn.

James Murphy liet onlangs nog in een interview verstaan dat hij aan zijn werk als producer de brui zou geven. Hij werkte mee aan Bowie’s Blackstar en ook Reflektor van Arcade Fire zou niet hetzelfde zijn zonder zijn bijdrage. Maar alles bij elkaar zit hij nog het liefst bij zijn eigen LCD Soundsystem.

Begrijpelijk. Al doet het wel degelijk wenkbrauwen fronsen als je verneemt dat hij voor American Dream onder meer een bijdrage van Leonard Cohen en Lou Reed voor ogen had. Maar zij stierven helaas voor Murphy’s dromen bewaarheid konden worden. Voor vele fans in de muziekwereld, inclusief Murphy, is de dood van Bowie, Reed, Prince en Cohen nog stééds een schok. Een trauma zelfs, dat alleen maar via muziek verholpen kan worden.

Vijf jaar na de piek die Shut Up And Play The Hits (2012), opgenomen in een tot de nok gevuld Madison Square Garden is Murphy er eindelijk weer. In 2015 had hij reeds het idee opgevat om er terug aan te beginnen. Met veel onzekerheid, want er waren de risico’s. Zou je wel een band die op zijn hoogtepunt stopte wel terug nieuw leven inblazen? Het antwoord is volmondig ja. Meer zelfs: er is eigenlijk zelfs geen beter moment geweest dan hier en nu.

Zo staat American Dream volop voor ongebreideld optimisme en levenslust. Dat merk je aan de hoes van Rob Reynolds (ja, het is een schilderij en géén foto). Aan de buitenkant: joie de vivre, aan de binnenkant : onzekerheid, donkerte, pessimisme en ja, zelfs nihilisme. American Dream leest als een rauw verslag, een nauwelijks onopgesmukte zelfanalyse. Murphy is een artiest die de veruitwendiging is van de American Dream, met dank aan onder meer Pat Mahoney (Les Savy Fav), Nancy Whang (Soulwax) en Al Doyle (Hot Chip).

Al van bij opener Oh Baby is het van dattum. Prikkelende electronica die je meteen betovert. “Oh baby / you’re having a bad dream / here in my arms”. Het klinkt als een dromerig liefdesliedje waarin een vage echo zit van Dream Baby Dream (Suicide). Het is dubbelzinnig: aan de ene kant vol liefde en licht, aan de andere kant is er een altijd een uitweg in het donker. “Into the dark”, waar de pracht van die gelaagde synths en electronica altijd aanwezig is.

Als vanouds is LCD Soundsystem dansbaar. Dat bewijst onder meer Other Voices, waarin de verleidelijke Nancy Whang opduikt. De song zelf heeft de feel van David Byrne, Talking Heads, Peter Gabriel en Bowie uiteraard. Als Murphy zegt : “oh that’s shit’s a dictator”, dan weten we allemaal over wie het gaat. Al is dé (door Bowie ingefluisterde) kernzin hier: “you should be uncomfortable”. De onzekerheid is er immers om wég te dansen en door te spoelen met een stevig drankje.

En zo rijgt American Dream de hoogtepunten maar aan elkaar. Deels terugblik (I Used To), deels blik gericht op de toekomst (de titeltrack met herinneringen aan Alan Vega en de party’s en drugs). Daartussen is er ruimte om met oudere, levenswijzere blik terug te kijken naar de break up (Change Your Mind met deze briljante regels: “I have a penny for your thoughts / If you could keep them to yourself”). Wat overblijft is de o zo grote honger om er terug iets van te maken. En net dat bewerkstelligen Murphy & co.

Onwerelds hoogtepunt is het negen minuten durende monolithische, van tribal beats voorziene How Do You Sleep. Daarmee denken we aan Lennon, maar de manier waarop Murphy hier zijn relatie met DFA’er Tim Goldsworthy uit de doeken doet is niet minder dan subliem: “I can’t hear you anymore” tot de verwijzingen naar coke (“then dove straight in”), om te komen tot : “one step forward / and six back”. Last om te gaan slapen? Dan is dit het uitgelezen late nite dancevoer.

Veel dance, maar geen rock-‘n-roll zegt u? Dan hebt u de strakke vibes in het euforische Call The Police vast nog niet gehoord of de psychedelica in Emotional Haircut. Of de zelfverklaarde lovesong Tonite die dansbaar is , maar boordevol emotie zit. “It’s gonna be good enough”, verklaart Murphy. Daar vat hij héél dit gloedvolle, glorieuze album goed mee samen.

American Dream gaat over vaderschap, over twijfelen aan leeftijdsissues. Met dit album, afgesloten door de wonderlijke, lekker traag opgebouwde dreun die Black Screen heet (“you could be anywhere / on the black screen”), laat LCD Soundsysteem de concurrentie vér achter zich. Kortom: Wat ! Een ! Album !!

Als ze bij Pukkelpop 2018 nog iemand zoeken om een strik rond die Hasseltse weide te draaien: check American Dream. Met als support Chris Forsyth & The Solar Motel Band graag dan.  1. oh baby
  2. other voices
  3. i used to
  4. change yr mind
  5. how do you sleep?
  6. tonite
  7. call the police
  8. american dream
  9. emotional haircut
  10. black screen