×

Recensie

Alternative

29 december 2020

Lanterns On The Lake

The Realist EP

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Lanterns On The Lake - The Realist EP
The Realist EP Lanterns On The Lake Alternative 4 Lanterns On The Lake – The Realist EP Written in Music https://writteninmusic.com

Aan het begin van dit jaar bracht Lanterns On The Lake het album Spook The Herd uit. Het leverde de Noord-Engelse band een nominatie op voor de Mercury Prize. De prijs ging uiteindelijk naar Michael Kiwanuka, maar de nominatie moet toch als een flinke blijk van waardering hebben gevoeld voor de band die sinds 2011 iedere paar jaar met een sterk en sfeerrijk album kwam.

Kort na de release van Spook The Herd kwam het livecircuit stilstand en trok ook Lanterns On The Lake zich thuis terug. Richting het einde van dit bizarre jaar, bracht de band echter nog een tweede plaat uit, een ep dit keer. ‘We wanted to sculpt an intimate ‘headphones’ record’, aldus zangers Hazel Wilde. Een plaat voor introverte mensen die nog steeds schoonheid en magie in de dingen om hen heen ontdekken.

Op The Realist pakt Wilde je direct met zachte hand vast. Piano en strijkers schilderen een weids landschap dat als een lichte deken op je neerdaalt. De song gaat over het volgen van je hart, ook al kan je omgeving je misschien niet altijd volgen.

De langste track Understudy valt op door de hemelse, woordloze achtergrondzang. Plechtige sferen zetten de toon in deze persoonlijke song, die handelt over realisme, over hoe om te gaan met (de soms pijnlijke, naakte) realiteit.

De band bewerkte de single Baddies en zette deze nieuwe versie op de ep. Zonder beat, maar met welsprekende piano en strijkers heeft deze versie direct net zo veel impact als het origineel van eerder dit jaar: ‘Don’t look now / Here come the baddies, on a wave of hate / One blink if you’re ready, two means wait / They’ve got the money but we’ve got heart’.

Romans is, in al zijn subtiliteit én veelzeggendheid, wellicht het hoogtepunt van de plaat, een track die majestueus aanzwelt (‘Be a saint, be my alibi…’) en gedurende enkele minuten rustig wegsterft. Hierna neemt Lanterns On The Lake de luisteraar, zoals wel vaker, mee op een vlucht boven de wolken op het hemelse Model City.

Lanterns On The Lake is, als alles goed is, na de zomer van 2021 eindelijk weer op de podia te zien en horen. In eerste instantie gebeurt dat alleen nog in Groot-Brittannië, maar de band zal ongetwijfeld (als het huidige Brexit-akkoord wordt aangepast ten faveure van internationaal opererende muzikanten) daarna de oversteek naar het vasteland van Europa maken.

Kant A:

  1. The Realist
  2. Understudy

Kant B:

  1. Baddies (Model City Version)
  2. Romans
  3. Model City