×

Recensie

Alternative

23 februari 2020

Lanterns On The Lake

Spook The Herd

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Lanterns On The Lake - Spook The Herd
Spook The Herd Lanterns On The Lake Alternative 4 Lanterns On The Lake – Spook The Herd Written in Music https://writteninmusic.com

Het vorige album van Lanterns on The Lake, Beings, dateert alweer van eind 2015. Op dat album reikte de band uit Newcastle naar een grootser geluid. De teksten van Hazel Wilde, traditiegetrouw vrij ernstig en geëngageerd, werden omringd door fraaie klanklandschappen. Het leverde het beste album van Lanterns On The Lake op tot dusver.

De band klinkt op Spook The Herd weer wat compacter en wat minder filmisch. Tekstueel is er minder veranderd: de band ziet nog steeds veel onrechtvaardigheid en zorgelijke ontwikkelingen. Op deze vierde plaat richt zangeres Hazel Wilde zich met name op gepolariseerde politiek, sociale media (verslaving) en de klimaatcrisis. De titel van de plaat is een rechtstreekse verwijzing naar ideologie en manipulatie. Zodoende is Spook The Herd een indringende, wat sombere plaat geworden. Net als Until The Colours Run (2013), al lagen daar vooral problemen dichter bij huis aan ten grondslag.

De beginklanken van openingstrack When It All Comes True zijn majesteus. Ze brengen de vorige plaat en de geluidsmagie van vooral gitarist/producer Paul Gregory in herinnering. De band wisselt deze weelderige golven af met sobere passages. Op de volgende tracks blijft Hazel Wilde’s voordracht indringend en de muziek fraai, al krijg je het idee dat de twee elkaar hier nog niet optimaal versterken.

Blue Screen Beams trekt je echter weer naar binnen. De straffe drums en spaarzame, effectieve gitaarlijnen geven Wilde’s zang hier extra dramatiek en dynamiek mee. Het kleinere Before They Excavate, draait vooral om ontroerende piano en teksten die bijna pre-apocalyptisch aandoen: ‘This whole city could be under water’ en ‘This whole land could go up in flames tonight’. Het is de indringende kern van een album waarop we een band horen die zijn zorgen nog steeds kan omzetten in fraaie muziek maar hoe lang is de energie en ruimte er nog?

Lanterns On The Lake heeft aan zang, piano en gitaar genoeg om van Secrets & Medicine een hemels, poëtisch werk te maken. Het is wellicht de opvallendste song op het tweede deel van het album, waarop Lanterns On The Lake de vertrouwde, fraaie en indringende mix van folk, shoegaze, singer-songwriter en dromerige indiepop laat horen, zonder boven zichzelf uit te stijgen.

Het gehele oeuvre van Lanterns On The Lake in ogenschouw nemend, is Spook The Herd toch een vertrouwde plaat geworden die vrij naadloos aansluit bij zijn voorgangers. Soms schilderachtige, dan weer grimmigere muziek en integere, indringende teksten; het is waar Lanterns On The Lake nog steeds voor staat.  1. When It All Comes True
  2. Baddies
  3. Every Atom
  4. Blue Screen Beams
  5. Before They Excavate
  6. Swimming Lessons
  7. Secrets & Medicine
  8. This Is Not A Drill
  9. A Fitting End