×

Recensie

Jazz

06 oktober 2019

Kjetil Mulelid Trio

What You Thought Was Home

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rune Grammofon

What You Thought Was Home Kjetil Mulelid Kjetil Mulelid Trio Jazz 4 Kjetil Mulelid Trio – What You Thought Was Home Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een fijn Noors trio is dat rond pianist Kjetil (André) Mulelid toch. Met hun nieuwe/tweede album What You Thought Was Home maken ze zowaar nog meer indruk dan met hun onvolprezen debuut Not Nearly To Buy A House (2017).

Mulelid heeft niet alleen een meesterlijke hand voor het schrijven van memorabele composities maar in de uitwerking daarvan in Bjørn Marius Hegge op contrabas en Andreas Skår Winther op drums exact de juiste muzikanten om deze al net zo ijzersterk vast te leggen. Ook omdat alle drie de mannen afzonderlijk binnen andere bands en projecten andere muzikale invalshoeken kiezen blijft hun samenwerking optimaal prikkelen en doorgroeien.

Mulelid schreef, net als voor het debuut, weer het leeuwendeel van de prachtige composities, bassist Hegge leverde er één aan met door Radiohead beïnvloede en prachtige Bruremarsj (Wedding March).

Hoewel de composities in basis nadrukkelijk in de jazz liggen put Mulelid nadrukkelijk uit de folk, vooral in melodisch opzicht. En dan zeker niet alleen in Folk Song, de meesterlijke compositie die na de indrukwekkende titeltrack waarmee het album opent op het album gezet is.

Mulelids spel is magisch. Subtiel, speels dan weer krachtig, zet hij zijn melodielijnen uit. Luister toch eens hoe fabuleus hij Far Away naar hemelse hoogten tilt. Indrukwekkend. Hij is overduidelijk de man die het trio leidt. Maar Hegge en Winther drukken met nadrukkelijk en immer avontuurlijk spel al net zo duidelijk hun stempel. Wat een heerlijke muzikanten zijn het en wat spat het spelplezier er vanaf. En wat hoor je ook wat er allemaal nog meer in het vat zit.

What You Thought Was Home is een album dat grote indruk maakt. Een hoorbare progressie vanaf het debuut, dat al op zo’n bijzonder hoog peil balanceerde. Het trio speelt erg fraai en vloeiend, voelt elkaar meesterlijk aan, waardoor echt elke compositie boven zichzelf uitgroeit. Een album veel te vol met mooie composities dat het verdient in z’n geheel en achter elkaar geluisterd te worden.

Hoe vreemd dat het Kjetil Mulelid Trio nog steeds niet in onze Lage Landen heeft gespeeld. Ook hun tweede trioalbum is er één om in het hart te sluiten. Welke zaal gaat dit trio nu eindelijk eens uitnodigen? Alleen al op basis van albumafsluiter Homecoming zou die uitnodiging gerechtvaardigd zijn.  1. What You Thought Was Home
  2. Folk Song
  3. Wedding March
  4. Tales
  5. Far Away
  6. A Cautionary Tale Against a Repetitive Life
  7. Waltz for Ima
  8. When Winter Turns Into Spring
  9. Homecoming