×

Recensie

Jazz

30 januari 2018

Kjetil Mulelid Trio

Not Nearly Enough To Buy A House

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rune Grammofon

Not Nearly Enough To Buy A House Kjetil Mulelid Kjetil Mulelid Trio Jazz 4 Kjetil Mulelid Trio – Not Nearly Enough To Buy A House Written in Music https://writteninmusic.com

Het Noorse Kjetil Mulelid Trio is, na The Country en Espen Erikson Trio, alweer zo’n sterk pianotrio dat via het erg fijne Rune Grammofon tot ons komt. Met Not Nearly Enough To Buy A House maken ze gelijk grote indruk.

Ongelooflijk dat de muzikanten in het trio allemaal tussen de 25 en 30 zijn. De muziek die op hun album Not Nearly Enough To Buy A House te horen is klinkt muzikaal zo volwassen tegelijk zo avontuurlijk dat je ze absoluut meer jaren zou geven. Tegelijk is de muzikale interactie tussen de muzikanten

Kjetil Mulelid is niet alleen een fascinerend goede pianist die put uit muziek die zo ver als psalm, folk, klassiek en pop als free jazz gaat, hij weet deze ook in sterke composities om te zetten. Zijn composities zijn de basis van Not Nearly Enough To Buy A House (prachtige titel trouwens), daarnaast wordt de vrijheid in improvisaties opgezocht.

Met Bjørn Marius Hegge op contrabas en Andreas Winther op drums heeft Mulelid een volmaakt trio. De mannen spelen met veel avontuur in hun spel, bewandelen nooit de vanzelfsprekende paden, durven er omheen te draaien dan weer melodieus aan te sluiten. Met het rijke pianospel van Mulelid als geleide, pakken Hegge en Winther alle kansen om hun creativiteit in de composities uit te buiten; de composities nog rijker te maken.

Not Nearly Enough To Buy A House is een uitdagend album. Luister naar een compositie als Fly, Fly die met een soulful begin in allerlei spannende banen naar het thema terugkeert, maar ondertussen zoveel afslagen heeft genomen, dat het een lust voor het oor is. Of het wonderlijk mooie You Stood There In Silence, Having No Words, de langste track van het album, met zijn prachtige laag over laag opgebouwde structuur en lyrische melodielijn.

Maar eigenlijk ben je al verkocht met Entrance, de (helaas veel te korte) openingstrack van het album. Erg mooi melodisch pianospel met vreemdsoortig drum en basspel. Fly, Fly sluit daar naadloos op aan. Ook een compositie als From Someone Else’s Point of View is bloedmooi. Jazz met een uitdaging, zoals je hoopt dat ze gespeeld wordt.

Not Nearly Enough To Buy A House laat een trio horen dat rijp is een heel mooi en spannend oeuvre op te bouwen. Hun eersteling is een zinnenprikkelende ervaring.

Playing at Regentenkamer in Den Haag, 22th of February 


  1. Entrance
  2. Fly, Fly
  3. Children's Song
  4. You Stood There In Silence, Having No Words
  5. C & R
  6. From Someone Else's Point Of View
  7. Time/Breath
  8. Leaving Home
  9. Three Last Words