×

Recensie

Jazz

23 mei 2022

Kjetil Mulelid Trio

Who Do You Love the Most?

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rune Grammofon

Who Do You Love the Most? Kjetil Mulelid Trio Jazz 4.5 Kjetil Mulelid Trio – Who Do You Love the Most? Written in Music https://writteninmusic.com

Het Kjetil Mulelid Trio is zonder twijfel één van de belangwekkendste jazztrio’s die opkwam in de afgelopen jaren. Met de steeds weer geweldig spelende pianist Mulilid als fraai middelpunt en contrabassist Bjorn Marius Hegge en drummer Andreas Skar Winther als de al net zo getalenteerde ritmetandem.

Met hun nieuweling Who Do You Love the Most? maken ze een trio topplaten compleet dat met het geweldige Not Nearly Enough to Buy a House (2017) startte en met het al zo sterke What You Thought Was Home (2019) werd vervolgd.

Mulelid (31) is een begaafd pianist met ook nog eens een hand van prachtige composities schrijven. Vol beïnvloed door de grote klassieke componisten en de melodische stijl die daaraan gelieerd is, gevoed door de vrijheid die jazz geeft en van vleugen blues voorzien, heeft Mulelid een prachtige eigen stijl gevonden die zowel intrigeert als emotioneert. In Hegge en Winther heeft hij zijn muzikale evenknieën gevonden.

Who Do You Love the Most? is een dijk van een pianotrioplaat geworden. Een album vol sprankelende composities waarop het spel van de muzikanten nog weer beter is dan op hun eerste twee albums. De sfeer van de composities is merendeels ingetogen maar wordt door de mannen met zoveel levenslust gespeeld dat ze al net zo opwindend klinken.

Mulelid schreef een compleet nieuwe reeks trio composities, bewerkte Judee Sills The Archetypical Man (een hoogtepunt op het album) en verwerkte twee composities van zijn soloalbum Piano (Point of View en For You I’ll Do Anything) voor het trio. Het levert wederom een knappe tegelijk coherente collectie composities op.

Who Do You Love the Most? is een droom van een pianotrioplaat. Zo’n album waar echt alles aan klopt en waar de sfeer optimaal is. Het spel van Mulelid, zo prachtig vloeiend en beheerst, is de grote trekker van dit trio, maar juist ook de subtiliteiten en het avontuur in het spel van Hegge en Winther maken dit trio zo ontzettend bijzonder. De melancholie, zo herkenbaar van de Scandinavische jazz, maakt dit album nog intenser.

Dat het Kjetil Mulelid Trio één van de vooraanstaande trio’s in de jazz van de afgelopen jaren is, was met hun eerste twee albums al duidelijk. Met dit nieuwe album trekken ze dat idee moeiteloos door naar wereldniveau. Wat een klasse!  1. Paul
  2. Endless
  3. The Road
  4. Remembering
  5. Point of View
  6. The Archetypical Man
  7. For You I'll Do Anything
  8. Imagine Your Front Door
  9. Gospel
  10. Morning Song