×

Recensie

Rock

15 oktober 2009

Kiss – (Special

Sonic Boom

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Loud & Proud / Roadrunner

Sonic Boom Kiss Rock 4 Kiss – Sonic Boom (Special Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Wie had verwacht dat Gene Simmons en Paul Stanley in staat waren om oude tijden te laten herleven? Ze roepen het al jaren, maar ditmaal is het ze daadwerkelijk gelukt. Samen met gitarist Tommy Thayer en drummer Eric Singer hebben ze de klok 32 jaar teruggedraaid.

Sonic Boom is de logische opvolger van Love Gun en de beste Kiss plaat sinds Creatures Of The Night. Dankzij de productie van Stanley klinkt de plaat alsof die eind jaren ’70, begin jaren ’80 werd opgenomen. Het materiaal vertoont veel gelijkenis met nummers van klassieke Kiss albums: Never Enough had bijvoorbeeld zo op Dressed To Kill kunnen staan en Hot & Cold en Danger Us op de alom bejubelde kant vier van Alive II.

Kiss fans van nu en weleer zullen in hun nopjes zijn met dit album. Thayer speelt op vrijwel elk nummer een fantastische solo en menig fan zou zweren dat Ace Frehley de solo’s heeft ingespeeld. Thayer zingt ook een nummer en doet dat niet onverdienstelijk. Ook drummer Eric Singer neemt de vocalen op een nummer voor zijn rekening, zijn stemgeluid is niet slecht, maar toch beduidend minder karakteristiek als dat van originele drummer Peter Criss.

In het laatste decennium was Kiss een foute en veel bekritiseerde band geworden; het vertrek van Frehley en Criss, vervangers met identieke make-up, overbodige merchandise en tig compilatie cd’s. Met Sonic Boom is de band in een klap terug. Het album is zo goed dat je je afvraagt waar Simmons en Stanley de voorbije 25 jaar mee bezig zijn geweest als men hiertoe in staat is. Als bonus is een cd met heropnames van klassieke Kiss hits bijgesloten, alsmede een DVD van de Alive 35 tournee die vorig jaar werd opgenomen in het River Plate stadium in Buenos Aires (waar Nederland de WK finale in 1978 verloor door goals van Kempes en Bertoni).

Met Sonic Boom is de band in één klap weer helemaal terug! Gezien de leeftijd van Simmons en Stanley is dit mogelijk de laatste Kiss studioplaat. Laten we hopen van niet want in deze vorm mogen ze nog veel platen maken. Mocht het toch het geval zijn dan is het wel een afscheid in stijl.

Tracklisting Sonic Boom (Special Edition):

Disc1

 1. Modern Day Delilah
 2. Russian Roulette
 3. Never Enough
 4. Yes I Know (Nobody’s Perfect)
 5. Stand
 6. Hot And Cold
 7. All For The Glory
 8. Danger Us
 9. I’m An Animal
 10. When Lighting Strikes
 11. Say Yeah

Disc2

 1. Deuce
 2. Detroit Rock City
 3. Shout It Out Loud
 4. Hotter Than Hell
 5. Calling Dr. Love
 6. Love Gun
 7. I Was Made For Lovin’ You
 8. Heaven’s On Fire
 9. Lick It Up
 10. I Love It Loud
 11. Forever
 12. Christine Sixteen
 13. Do You Love Me?
 14. Black Diamond
 15. Rock And Roll All Nite

Disc3 (DVD)

 1. Deuce
 2. Hotter Than Hell
 3. C’mon And Love Me
 4. Watchin’ You
 5. 100,000 Years
 6. Rock & Roll All Nite


 1. Modern Day Delilah
 2. Russian Roulette
 3. Never Enough
 4. Yes I Know (Nobody's Perfect)
 5. Stand
 6. Hot And Cold
 7. All For The Glory
 8. Danger Us
 9. I'm An Animal
 10. When Lightning Strikes
 11. Say Yeah