×

Recensie

Rock

13 september 2022

Kiss – Off The SoundBoard – Des Moines

Off The Soundboard - Des Moines 1977

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Universal

Off The Soundboard - Des Moines 1977 Kiss Rock 4.5 Kiss – Off The SoundBoard – Des Moines 1977 Written in Music https://writteninmusic.com

Dit is het vierde deel uit de Off The Soundboard serie van Kiss. Bij de recensie van het vorige deel meldden we dat we graag opnamen uit de glorieperiode in de jaren zeventig zouden zien verschijnen Welnu, de wens is verhoord want deel vier bevat een opname uit 1977 die is gemaakt in het Veterans Memorial Auditorium in Des Moines. De setlist is een mix van nummers die ook te horen zijn op de officiële livealbums Alive en Alive II en bevat louter Kiss klassiekers.

De band trapt af met het energieke I Stole Your Love en meteen valt op dat het op een behoorlijke rauwe opname gaat. Net als bij de andere opnamen uit deze serie geen overdubs of andere trucs. Dit is Kiss in zijn meest pure en ruige vorm. De opnamen zijn 45 jaar oud en dat hoor je natuurlijk wel terug, maar desondanks zullen Kiss fans in hun nopjes zijn met deze uitgave. Meest opvallende aspect is de gitaarsolo van Ace Frehley tijdens Shock Me omdat die behoorlijk afwijkt en veel langer is dan de versie die op Alive II staat. Ook is het tamelijk bizarre intro en de uitvoering van God of Thunder flink langer. In datzelfde jaar speelde Kiss op andere locaties soms nummers die niet op de klassieke liveplaten staan zoals het door Peter Criss gezongen Hooligan. Jammer dat dat nummer niet in Des Moines werd gespeeld. Dat was een leuke extra geweest.

Net als bij de vorige Off The Soundboard versies is de hoes ronduit armetierig. Men wil het bootleg gevoel blijkbaar handhaven terwijl er prachtige foto’s uit die periode in het archief zitten. Afijn, dat is gezeur in de marge. Deze uitgave van Kiss in de klassieke bezetting is een must-have voor iedere fan en zal tot in lengte van jaren door de Kiss army gekoesterd worden.

Na de luxe box set van Destroyer en de aankomende box set van Creatures Of The Night rijst de vraag wat Simmons en Stanley nog meer in petto hebben. Een vierde Kissology DVD met opnamen van de diverse Kiss kruises waarop ze wel deep tracks spelen? Een Off The Soundboard show uit 1975? Of eentje uit de jaren tachtig met Bruce Kulick? We wachten het rustig af. 1. I Stole Your Love
 2. King of the Night Time World
 3. Ladies Room
 4. Firehouse
 5. Love Gun
 6. Let Me Go, Rock 'N Roll
 7. Makin' Love
 8. Christine Sixteen
 9. Shock Me
 10. I Want You
 11. Calling Dr. Love
 12. Shout It Out Loud
 13. God of Thunder
 14. Rock and Roll All Nite
 15. Detroit Rock City
 16. Beth
 17. Black Diamond