×

Recensie

Alternative

31 maart 2017

Kim Janssen

Cousins

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Snowstar Records

Cousins Kim Janssen Alternative 4.5 Kim Janssen – Cousins Written in Music https://writteninmusic.com

Het talent van Kim Janssen staat buiten kijf.  Zijn veelzijdige stem, het ogenschijnlijke gemak waarmee hij zijn talenten als singer en songwriter combineert met uiteenlopende sferen; zijn beide albums en ep’s lieten dat al horen. Op de mooiste dag van het jaar, in ieder geval tot nu toe, verschijnt zijn nieuwe album, Cousins. Waar Bottle Rockets, het nummer dat voorafging aan het album zeer pastoraal klonk, opent het album met Dynasty groots en meeslepend. Zorgvuldig gearrangeerde blazers, smaakvolle piano en mooie achtergrondzang schilderen een landschap waar tegen Kim zijn poëtische teksten laat klinken. De live video van het nummer laat zien en horen precies hoe indrukwekkend het openingsnummer is. In de video maakt de band het geluid van het album waar hetgeen een prestatie op zich is; het album kent een zeer sterke productie waarin het geluid nooit dichtgetimmerd is en er ook ruimte is voor de verstilling die we van eerder werk van Kim kennen.

Kim heeft zorgvuldig de tijd genomen om het album te maken. Het is duidelijk geen haastklus, het is een album dat in liedjes, opbouw, hoesontwerp in zijn geheel compleet en verzorgd is. Verhalende liedjes, belevingen van reizen, van onderweg en verhalen opgetekend in teksten waarbij realiteit en surrealisme elkaar afwisselen, dat is waar de vakkundige liedjessmid de wereld van Cousins mee aankleedt. Zijn schrijf- en zangtalent komen komen op dit album volledig tot hun recht. Kim wisselt de donkere kant van zijn stem makkelijk af met zijn hoge kopstem en in dat hele bereik weet hij meer dan te overtuigen. Hij werkte niet met de minsten samen op dit album. Al eerder werkte hij samen met Marla Hansen (bekend van My Brightest Diamond, Sufjan Stevens en The National), naast haar krijgt hij op dit album assistentie van Erikur Orri Ólaffson (van Sigur Rós), die op het vlak van de arrangementen zijn steentje bijdroeg. De mix voor het album was in handen van de van Beachhouse en Future Islands bekende Chris Coady. De mastering was in handen van Greg Calbi die zich eerder ontfermde over werk van artiesten als Bon Iver, The National, The War On Drugs, maar ook Bruce Springsteen, Bob Dylan en Paul Simon.

Het gaat niet om het aaneenrijgen van namen van aanzien: het is het album waar je het als luisteraar uiteindelijk van moet hebben. En dat bestaat dan uit negen liedjes met uiteenlopend karakter waarbij Kim de weg heeft gevonden, met de mensen die met hem aan het album werkten, om het snijvlak tussen pop, singer songwriter en klassieke invloeden verder uit te werken en net zo makkelijk de klassieke kant verkent en benadrukt als een nummer dansbaar laat klinken. Take Shelter is daar een mooi voorbeeld van. De internationale achtergrond had Kim al door zijn jeugdjaren reizend door Azië en wat de muziek op dit album betreft, klinkt hij zeker zo kosmopolitisch als die achtergrond met zich meebrengt. Hoewel Kim al meerdere albums en ep’s uitbracht, lijkt het alsof op dit album de talenten van de Utrechtenaar volledig tot bloei komen.

Het album verdient het om in zijn geheel beluisterd te worden. Het is niet zo dat de individuele nummers niet op zich staand beluisterd kunnen worden, zeker niet. Daarvoor hebben de nummers stuk voor stuk teveel kwaliteit. Of je nu het verstilde Bottle Rockets neemt of de uptempo klanken van Night Heron of een ander nummer, hier zijn negen liedjes bijeen gebracht die alle overtuigen in sfeer en klank. De afwisseling die het album in zich draagt, maakt het luisteren als geheel net zo fascinerend als het kijken naar een film. De individuele scenes kunnen mooi zijn; als je ze in samenhang bekijkt, onderga je de hele ervaring. Dat gevoel levert dit album eveneens op. Het album heeft meerdere rondjes achter elkaar gedraaid in de cd-speler. Voorlopig zie ik het laatste van die rondjes nog niet voorbij komen. Met Cousins heeft Kim Janssen een album uitgebracht dat verstilling en vervoering bij elkaar brengt, een album waar Bon Iver en Fleet Foxes een denkbeeldige jam doen met The National en Alt J en dat tegelijk heel duidelijk de persoonlijke signatuur draagt van zijn maker. Erg knap hoe Kim klein en persoonlijk heeft weten te koppelen aan een indrukwekkende internationaal geluid. Grote klasse! Je kunt Kim live gaan zien op de volgende momenten:

31 maart, releaseshow Tivoli de Helling, Utrecht, 7 april, Motel Mozaïque, Rotterdam, 11 april, Privatclub, Berlijn (D), 19 april, Trix, Antwerpen (B), 29 april, Here Comes The Summer, Vlieland, 10 mei, La Maison Sage, Parijs (F), 18 mei, The Great Escape Festival, Brighton (VK), 16 juni, Best Kept Secret Festival, Hilvarenbeek, 18 augustus, Graceland Festival, Vierhouten.

Tracklisting Cousins:

 1. Dynasty
 2. Take Shelter
 3. Host
 4. Night Heron
 5. Gouldians
 6. Actor
 7. Bottle Rockets
 8. Cousin
 9. Rama IV 1. Dynasty
 2. Take Shelter
 3. Host
 4. Night-Heron
 5. Gouldians
 6. Actor
 7. Bottle Rockets
 8. Cousin
 9. Rama VI