×

Recensie

Jazz

27 september 2017

Kamasi Washington

Harmony Of Difference EP

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Young Turks

Harmony Of Difference EP Kamasi Washington Jazz 3.5 Kamasi Washington – Harmony Of Difference EP Written in Music https://writteninmusic.com

Na het fel bejubelde The Epic verandert de Amerikaanse saxofonist Kamasi Washington met de zes tracks tellende EP Harmony Of Difference van koers.

Bij eerste beluistering van deze EP denk je meteen: een groter contrast met de epiek van het driedubbel overweldigende The Epic is niet denkbaar. Zes tracks maar, afkomstig van de muzikant die zich onder meer op Gent Jazz liet opmerken, zowel met zijn eigen band als aan de zijde van tenorsaxofonist Shabaka Hutchings.

Openen doet Washington met het korte, maar trefzekere Desire, die eerst nog een coda lijkt bij The Epic: lichte buiginkjes in de baslijn, dromerige orgelwerk en rustig uitwaaierend via zijn cocktailachtige ritmiek. Washington neemt leiding en je hoort onder meer dat schurende saxgeluid waar hij zo om gekend is. Toch voel je meteen aan dat er hier een heel andere sfeer en vibe in zit. Het idee is niet langer in te zetten op minutenlange composities, maar de focus net wat te verleggen naar kort, strak en melodieus. Het verlangen dat hij hier op muziek zet is dromerig en zoet. Daarmee lijkt hij te zeggen: jullie hebben hier allemaal lekker lang op gewacht, tijd om die verwachtingen helemaal in te lossen.

Het korte, vurige Humility heeft de feel van een rijkelijk gelardeerd big band thema, met vingervlugge pianoriffjes en Washington die heerlijk kan toeteren op zijn sax, terwijl Knowledge het vooral moet hebben van een frisse, nostalgische en meer levenswijze sound. Dergelijke tracks maken duidelijk dat Washington deels voortborduurt op de eigenheid en sound van The Epic, die naderhand vooral een weergaloze etalage van talent bleek te zijn (denk o.a. aan Thundercat, Miles Mosley).

Met Harmony Of Difference is er vooral een koerswijziging. Op deze nieuwe EP benadrukt Washington onder meer de meerwaarde van diversiteit. Bovendien speelt hij het contrast tussen gelijkenis en verschil goed uit in een zesdelige suite waarin hij als een evenwichtskunstenaar naar voren treedt. Tezelfdertijd valt sterk op hoe de jazzreus hier omgaat met universele thema’s (verlangen, waarheid, kennis, verschil,..) en inzet op kernwaarden (integriteit, bescheidenheid, diversiteit). Balancerend tussen uitersten weet hij telkens weer een knap evenwicht te vinden. Zodoende blinkt de nieuwe EP uit in datgene waar het in The Epic eigenlijk aan ontbrak.

Op Harmony Of Difference horen we zes nieuwe composities, goed voor een halfuurtje muziek, die allemaal deel uit maken van een groter, harmonieus geheel. Dat valt ook op te merken aan de veelkleurige kunstwerkjes van zus Amani Washington in de hoes: geel, blauw, rood,.. . Elk beeld heeft zo zijn eigenheid en samen gebracht zorgt het voor een abstract aandoende mix van een gezicht waarin onder meer de stilistische hand van de immer kleurrijke kunstenaar Basquiat te herkennen is.

Wie fan was van The Epic zal ongetwijfeld ook deze nieuwe, erg conceptueel aandoende EP kunnen smaken. Al is er één échte knaller van een hoogtepunt aanwezig en dat in de vorm van het magistrale, haast een kwartier durende Truth. Die spiritual jazz is niet enkel goed voor de helft van het album, maar vertoeft zodanig op eenzame hoogten dat het de rest van de EP helemaal in de schaduw zet. Deze Harmony Of Difference EP maakt ons in ieder geval nu al benieuwd naar de opvolger.  1. Desire
  2. Humility
  3. Knowledge
  4. Perspective
  5. Integrity
  6. Truth