×

Recensie

Alternative

28 augustus 2015

Julian Cope – World Shut Your Mouth (2015 deluxe

World Shut Your Mouth (2015 deluxe edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Mercury

World Shut Your Mouth (2015 deluxe edition) Julian Cope Alternative 4.5 Julian Cope – World Shut Your Mouth (2015 deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Het solodebuut van Julian Cope, vlak nadat het legendarische The Teardrop Explodes een vreemdsoortig einde had gevonden, was gelijk een schot in de roos. World Shut Your Mouth bracht Cope naar een nieuwe muzikale dimensie.

Nadat de mannen van The Teardrop Explodes na een interne strijd en hevig drugsgebruik, na de meesterlijke albums Kilimanjaro (1980) en Wilder (1981), hun derde album op de plank zagen verdwijnen (het werd pas in 1990 alsnog onder de titel Everybody Wants To Shag The Teardrop Explodes uitgebracht) was de breuk daar. Julian verhuisde op aanraden van zijn vrouw Dorian, naar het platteland van Staffordshire, dichtbij de plek waar hij geboren was, zodat hij in alle rust kon afkicken van zijn jarenlange LSD-verslaving en kon bijkomen van zijn rare gedragingen (hij had bijvoorbeeld een grote liefde voor vintage speelgoed gekregen die doorgeslagen was naar absolute verzamelwoede). Die buitenproportionele verslaving betekende voor een flink aantal jaren dat Cope door vooral de Britse pers en de slecht geïnformeerde internationale pers, voor een ‘close to death’ case werd gehouden en muzikaal in de hoek van Syd Barrett en Roky Erikson, beiden ook hevig door de acid aangetast, werd geplaatst. Een wat te gemakkelijke conclusie zoals later bleek. Op het platteland hervond Cope zichzelf zowel persoonlijk als muzikaal en legde hij de basis voor zijn eerste album op eigen kracht.

World Shut Your Mouth bleek, bij release, een flinke stap verder dan alles wat Cope met The Teardrop Explodes had gedaan. De composities klonken kaler in opzet, puurder in instrumentatie en rijker in arrangementen. Door de gitaar prominent de sound van de songs te zetten kwamen de psychedelische invloeden, die Cope altijd al als referentie noemde, nog beter in de composities naar voren. Hoboïste Kate St. John (Dream Academy) legde daar een opvallende en intrigerende extra muzikale laag overheen die daarmee het rijke geluid van het album bepaalde. Juist binnen die opzet kwam de geweldige stem van Cope nog beter uit de verf. Op World Shut Your Mouth is beter dan ooit te horen wat een geweldig zanger Cope is.

Dat het album behoorlijk afweek van wat Cope met The Teardrop Explodes had gedaan en de muziek ook niet echt binnen het muzikale tijdsbeeld paste werd wel heel duidelijk toen de prachtsingle Sunshine Playroom niet werd opgepakt door de nationale radio. Dat betekende vervolgens ook dat het album door veel mensen over het hoofd werd gezien en door veel journalisten niet serieus werd opgepakt. Toch best vreemd want songs als albumopener Bandy’s First Jump, Strasbourg, Elegant Chaos, Head Hung Low, Pussyface en het super catchy Greatness And Perfection behoren tot het allerbeste dat Cope ooit schreef. Het duurde tot diep in de jaren 90 totdat World Shut Your Mouth als een eerste Julian Cope-meesterstuk werd gezien.

Gestoken in een iconische hoes van Anton Corbijn liet Cope zich op World Shut Your Mouth (geniale titel trouwens) begeleiden door out Teardrop Explodesdrummer Gary Dwyer, gitarist Steve Lovell en de reeds eerder genoemde Kate St. John. Het bleek een gouden set die hij voor het al snel op World Shut Your Mouth volgende, en al net zo sterke, Fried continueerde (al moet daarbij vermeld worden dat gitarist Donald Ross Skinner op dat album zijn entree in de band van Cope maakte en Dwyer vervangen was door de geweldige Chris Whitten).

De fraaie dubbele deluxe editie van World Shut Your Mouth is voorzien van een extra schijf waarop een flink aantal radiosessies te horen zijn. Zowel David Jensen als John Peel hadden een gedreven Cope in de studio en het zijn allen geweldige opnamen. Daarnaast staan de b kanten van de singles Sunshine Playroom en Greatness And Perfection bijgesloten (24a Velocity Crescent blijft geweldig!! En die ‘andere’ versie van Pussyface is dat evenzeer) en zelfs een remixed version van laatst genoemde song. Het mooist zijn de 3 tracks die ook op de 4 track EP van Sunshine Playroom stonden. Wreck My Car, Hey High Class Butcher (het vervolg op And The Fighting Is Over van Wilder, het tweede album van The Teardrop Explodes? Of een reactie op wat de band meemaakte in haar laatste jaren?) en het super bizarre Eat The Poor hebben die fijne onverwachte Cope edge die zijn latere werk ook zo buitenissig en briljant maakt.

Tracklisting World Shut Your Mouth (2015 2CD Deluxe):

CD1:

 1. Bandy’s First Jump
 2. Metranil Vavin
 3. Strasbourg
 4. An Elegant Chaos
 5. Quizmaster
 6. Kolly Kibber’s Birthday
 7. Sunshine Playroom
 8. Head Hang Low
 9. Pussyface
 10. Greatness And Perfection
 11. Lunatic And Fire-Pistol

CD2:

 1. Wreck My Car
 2. High Class Butcher
 3. Eat The Poor
 4. Greatness And Perfection [Remixed version]
 5. 24a Velocity Crescent [Single B-side]
 6. Pussyface [Single B-side]
 7. Head Hang Low [John Peel Session 05/02/1983]
 8. Lunatic And Fire – Pistol [John Peel Session 05/02/1983]
 9. High Class Butcher [John Peel Session 05/02/1983]
 10. The Greatness And Perfection Of Love [John Peel Session 05/02/1983]
 11. Reynard The Fox [David Jensen Session 05/01/1984]
 12. King Of Chaos [David Jensen Session 05/01/1984]
 13. Laughing Boy [David Jensen Session 05/01/1984]


 1. Bandy's First Jump
 2. Metranil Vavin
 3. Strasbourg
 4. Elegant Chaos
 5. Quizmaster
 6. Kolly Kibber's Birthday
 7. Sunshine Playroom
 8. Head Hang Low
 9. Pussyface
 10. The Greatness And Perfection Of Love
 11. Lunatic And Fire-Pistol