×

Recensie

Alternative

05 juni 2022

JoyCut

TheBluWave_

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: PillowCase Records

JoyCut-TheBluWave_
TheBluWave_ JoyCut Alternative 4 JoyCut – TheBluWave_ Written in Music https://writteninmusic.com

Op 20 mei presenteerde de Italiaanse JoyCut in het kunstmuseum van Bologna het nieuwe album TheBluWave_ middels een expo/installatie. Het album van de electro/postrock/darkwave band werd op die avond voor het eerst in zijn geheel ten gehore gebracht voor een groter publiek. Inmiddels is de officiële digitale release van TheBluWave_ een feit. De volledige titel van het album is: TheBluWave [TimesWhenSilenceIsAPoem – TheIceHasMelted – AndBleedingGlaciersFormOurTears]_

We betreden TheBluWave_ omgeven door epische synthesizerklanken die na enkele minuten door stevige beats worden voortgejaagd, alsof er een koude wind opsteekt. Het is nog niet duidelijk of het de voorbode van verkilling of juist van zuivering zal zijn.

Met het uptempo, percussieve Darwin_ lijkt het koele, grootse ruimte bevolkt te raken en kruipt het besef binnen dat de mens en zijn voetafdruk zich meer en meer doen gelden. Er duikt een koor op in de atmosfeer. Ungaretti_ krijgt hierna zijn urgentie mee door een straf tempo en bondige, herhalende tekstregels omgeven door fraaie melodielijnen.

De mens en zijn (schadelijke) invloeden zullen nog vaker opduiken op TheBluWave_ maar eerst schakelt JoyCut terug met SAUN_, de single Novembre 13_ en de single BLUTOKYO_ die weer naar de stratosfeer, leegheid, kwetsbaarheid en traagheid lijken te voeren. De hectiek van alledag smelt langzaam weg.

Hoewel JoyCut nog even vasthoudt aan de contemplatieve, rustgevende sferen doet ThePlasticWhale_ vermoeden dat er weer een reality check nodig is. De band heeft oog voor schoonheid en onthaasting maar de boodschap over klimaaturgentie is alomtegenwoordig op TheBluWave_.

Oost-Azië speelt herhaaldelijk een rol in de muziek van JoyCut. Zo ook op Komorebi_ (a state of mind, an expressive power that is grasped when the sunlight filters through the leaves of the trees), een kalme track die echter zwanger is van op handen zijnde veranderingen. Drums doorklieven de muziek die vervolgens aan kracht en intensiteit wint. Percussie en beats houden huis. Een voorbode van het onbestemde Francis & Violet_ dat eindigt in geselende hectiek.

Lisantrope_, een romantisch aandoende song waarop zang en piano omgeven worden door geluidseffecten en samples, was in 2020 een eerste voorbode van het album. Hier is JoyCut grijpbaar en persoonlijk. Alsof we de onmetelijke buitenwereld tijdelijk verruilen voor een intieme, kleine, huiselijke ruimte.

De rust is van korte duur. Het apocalyptisch getitelde Siberia (BeforeTheFlood)_ is druk en dynamisch. Alsof de onbedorven natuur bedreigd wordt. De destructieve krachten van de (industriële) mensheid liggen ten grondslag aan Antropocene_, een track die pompende beats koppelt aan ijle synthklanken en penetrante elektronica. Pas na een minuut of zes weerkeert de rust. Het afsluitende, vocale Plato|SHIRAKABA [TheSmileOfTheSun] _ houdt de rust vast. Kringelende dreampop, shoegaze vol fraaie geluidsgolven. De schoonheid van gecontroleerde noise. Toch kent ook de finale van TheBluWave_ een stampende wending. Alsof de band de vinger weer aan de pols van de bedreigde wereld legt.

TheBluWave_ is een plaat vol schoonheid en verwarring. JoyCut creëert een eigen muzikale, kunstzinnige wereld, strooit met aanwijzingen maar wrijft haar boodschap van klimaaturgentie en hang naar onthaasting en ontdekking er nergens te dik in. Zo blijft het album een even louterende en ontregelende, als verrijkende en heilzame ontdekkingsreis voor de luisteraar.

De fysieke release van TheBluWave_ is in augustus.

Lees hier meer over de expo/installatie van JoyCut in Bologna. 1. TheFirstSong_
 2. Darwin_
 3. Ungaretti_
 4. SAUN_
 5. NOVEMBRE13_
 6. BLUTOKYO_
 7. ThePlasticWhale_
 8. KOMOREBI_
 9. Francis&Violet_
 10. Lisantrope_
 11. Siberia [BeforeTheFlood]_
 12. Antropocene_