×

Jónsi

Go

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: EMI Records Ltd.

Go Jónsi Alternative 4 Jónsi – Go Written in Music https://writteninmusic.com

Go is het debuutalbum van Jónsi, de zanger van Sigur Rós, de IJslandse band die ons eerder trakteerde op meerdere albums van verstilde schoonheid, waaronder Ágætis Byrjun.  In zijn route naar dit solodebuut maakte Jón Pór Birgisson, zoals Jónsi voluit heet, vorig jaar nog een album met Alex: Riceboy Sleeps. Op Go durft Jónsi te experimenteren en dat pakt vaak goed uit. Natuurlijk is de echo van Sigur Rós nooit ver weg maar dat neemt niet weg dat de negen songs op Go weer bovenmodaal zijn en een prachtig geheel vormen.

Meteen vanaf de spannende opener Go Do weet Jónsi de aandacht op te eisen. Met opzwepende ritmes en fijne Siguriaanse melodieën wordt de toon gezet voor een even fraai als afwisselend album, dat zijn kracht per luisterbeurt meer prijs geeft. Animal Arithmetic kent een uitstekende opbouw en hoewel het nummer bij vlagen klinkt als Radiohead met ADHD, blijft de compositie overeind en wint de genialiteit het van de hectiek. Het grappige contrast is dat juist met het fraaie nummer Tornado de storm enigszins gaat liggen. Boy Lilikoi is de eerste single van het album en kent ook weer een fraaie songstructuur, waarbij tempo en rust constant wedijveren om de aandacht.

De tweede helft van het album, dat ingezet wordt met Sinking Friendships, is iets rustiger van aard en komt daardoor weer meer in de buurt van de stijl van eerdere Sigur Rós albums. De zo kenmerkende kopstem van Jónsi klinkt wederom regelmatig bezwerend en in hoogtepunt Kolnidur, dat soms een apocalyptisch sfeerbeeld ademt, vallen expressie, dramatiek en bombast op unieke wijze samen.

“Aanvankelijk wilde ik er een rustig akoestisch album van maken maar op een gegeven moment explodeerde het project”, aldus de vierendertigjarige IJslander. Nico Muhly, bekend van zijn werk voor Philip Glass, Björk, Grizzly Bear en Antony & The Johnsons, werd gevraagd om de nummers te arrangeren en percussionist Samuli Kosminen voorzag veel nummers van een krachtig klanktapijt, waardoor Go uiteindelijk toch een ander album werd dan beoogd.

Hoewel Go het niet haalt bij de bovengenoemde Sigur Rós meesterwerken, heeft Jónsi weer een prachtplaat afgeleverd. Op 2 en 3 juni pakt Jónsi groots uit in Paradiso. Deze liveshow schijnt een ware belevenis te worden, waarbij hij samenwerkt met het gerenommeerde theaterbedrijf 59 Productions. We wachten met spanning af!  1. Go Do
  2. Animal Arithmetic
  3. Tornado
  4. Boy Lilikoi
  5. Sinking Friendships
  6. Kolniður
  7. Around Us
  8. Grow Till Tall
  9. Hengilás