×

Jonathan Wilson

Gentle Spirit

Geschreven door: Ewoud Assen

Uitgebracht door: Bella Union

Gentle Spirit Jonathan Wilson Alternative 4.5 Jonathan Wilson – Gentle Spirit Written in Music https://writteninmusic.com

Wijds uitgestrekte landschappen, een bergachtig gebied waar niets anders heerst dan pure rust en een kritische blik op de omgeving waarin we leven. Dat laatste contrasteert wellicht wat met de eerste twee, maar dat zijn de kernpunten waar Jonathan Wilson je op zijn debuutalbum Gentle Spirit mee naar toe neemt. Gentle Spirit is een plaat met veel klasse, zoveel klasse zelfs dat deze plaat het ver gaat schoppen als het om eindejaarslijstjes gaat.

Jonathan Wilson is een 37-jarige muzikant uit het midden van de VS. Zijn muzikale voorkeuren verraden deze afkomst. In zijn jeugd luisterde hij naar blues, country en folk en als je zijn album hoort zal dit je niet verbazen. Daarnaast is Wilson een man die het rustig aan doet. Alles op z’n tijd, dat werk. Een gemiddeld nummer duurt maar zo 6 minuten.

Waarom heeft deze plaat zoveel klasse? Daar zijn een aantal redenen voor. Ten eerste zit het fantastisch in elkaar. De nummers kloppen. Ze zijn goed geproduceerd, er zitten prachtige overgangen in en ze blijven boeien. Een andere reden is het gevoel dat ze opwekken. Ze laten je volledig tot rust komen en nemen je mee naar een bergachtig landschap waar een rode gloed van de ondergaande zon meester is over het gebied.  Dat deze beelden opgewekt worden blijkt geen toeval. Een van de mooiste nummers van de plaat, Desert Raven,  is ontstaan in Joshua Tree, waar Wilson in zijn eentje aan het kamperen was. Zittend in zijn tentje en genietend van het uitzicht hoorde hij telkens zwermen vogels langs fladderen. Eenmaal thuis was hij America aan het luisteren en dwaalden zijn gedachten terug naar het gefladder van de vogels in Joshua Tree. Met die geluiden in zijn achterhoofd was hij wat aan het pingelen toen hij opeens een mooi riffje te pakken had. Een tekst vormde zich ‘natuurlijk’ bij het riffje en zo was het nummer geboren. Eenmaal in de studio heeft hij zowel bas, drum, gitaar als zang zelf ingespeeld.

Wat kun je nog meer verwachten? Qua muziek nog meer van hetzelfde. Een heerlijk laidback, dromerig nummer is Natural Rhapsody. Het debuut van Chris Robinson (The Black Crowes) als achtergrondzanger hoor je op The Ballad Of The Pines en titeltrack Gentle Spirit heeft een prachtige bezwerende werking. Naast deze rustgevende klanken hoor je ook een kritische muzikant aan het werk. Wie Wilson al een tijdje volgt zou kunnen weten dat hij actief is voor MUSE. Niets van doen met de Britse rockers, maar des te meer met schone energie. MUSE staat voor Musicians United For Safe Energy en wil mensen bewust maken van de gevolgen die het huidige energieverbruik kan hebben. Deze kritische noot hoor je bijvoorbeeld terug in het erg toffe Can We Really Party Today? waar Wilson zich afvraagt of we niet eerst voor een betere wereld moeten zorgen voordat we ons druk maken over welke feesten we allemaal moeten bezoeken. Bijzondere aan dit nummer is het refrein dat een stuk langzamer is dan de coupletten.

Al met al een zeer boeiend album en interessante muzikant waar we nog veel van gaan horen. Mocht je je helemaal kunnen vinden in zijn muziek en niet kunnen wachten tot er meer werk uit komt, zou ik je willen aanraden nog even een slag om de arm te houden. Hij heeft namelijk aangekondigd iets met elektronica, denk Kraftwerk, in zijn volgende plaat te willen verwerken. Bijzondere zijsprong, we wachten geduldig af.

Tracklisting Gentle Spirit:

 1. Gentle Spirit
 2. Can We Really Party Today?
 3. Desert Raven
 4. Canyon In The Rain
 5. Natural Rhapsody
 6. Ballad Of The Pines
 7. The Way I Feel
 8. Don’t Give You Heart To A Rambler
 9. Woe Is Me
 10. Waters Down
 11. Rolling Universe
 12. Magic Everywhere
 13. Valley Of The Silver Moon


 1. Gentle Spirit
 2. Can We Really Party Today?
 3. Desert Raven
 4. Canyon In The Rain
 5. Natural Rhapsody
 6. Ballad Of The Pines
 7. The Way I Feel
 8. Don't Give Your Heart To A Rambler
 9. Woe Is Me
 10. Waters Down
 11. Rolling Universe
 12. Magic Everywhere
 13. Valley Of The Silver Moon