×

Recensie

Alternative

23 april 2012

The Dandy Warhols

This machine

Geschreven door: Ewoud Assen

Uitgebracht door: Naive

This machine The Dandy Warhols Alternative 4 The Dandy Warhols – This Machine Written in Music https://writteninmusic.com

Als je de best of-plaat uit 2010 niet meerekent, was het alweer een paar jaar geleden dat we iets van The Dandy Warhols hadden gehoord. Een aantal mensen waren daar niet rouwig om, omdat ze hun gloriedagen vooral in de eerste helft van het vorige decennium kenden. Het 8e studioalbum This Machine grijpt wat dat betreft terug naar een kleine 10 jaar geleden, want het viertal uit Portland is weer helemaal terug!

Mocht je The Dandy Warhols kennen van de wereldhit Bohemian Like You en een album verwachten vol catchy popsongs, wees dan wat op je hoede. De hit uit 2000 is een track die niet helemaal representatief is voor het complete oeuvre van de Amerikanen. Op de meeste albums stonden een aantal hits, zoals We Used To Be friends op het uit 2003 afkomstige Welcome To The Monkeyhouse en naast Bohemian Like You onder andere Godless en Solid op Thirteen Tales From Urban Bohemia, maar de meeste platen zijn doorspekt met psychedelica. Iets waar je voor open moet staan, want anders kunnen ze wel eens ‘tegenvallen’. Op This Machine is dit eigenlijk niet anders, hoewel gezegd moet worden dat er meer dan ooit ‘grungy’ songs opstaan.

De plaat opent met het nummer Sad Vacation, een psychedelisch popliedje dat met overtuiging wordt gebracht. Op dat moment heb je nog niet iets heel nieuws gehoord, maar via Enjoy Yourself en Alternative Power To The People, wordt het vanaf de zesde track Rest Your Head erg interessant. Rest Your Head is een fijne track waar psychedelica en gitaarpop elkaar treffen op een perfect gebalanceerd punt. 16 Ton is een zeer geslaagde cover van Tennessee Ernie Ford en via I Am Free en Seti Vs. The Wow! Signal wordt het zelfs dansbaar zonder de psychedelica uit het oog te verliezen. Denk hierbij aan fijne melodielijnen, meezingbare refreinen en nummers die iets stoers uitstralen.

Na het beluisteren van This Machine zou je tot de conclusie kunnen komen dat er ruimte is gekomen voor rocksongs die neigen naar grunge. Dat dit geen toeval is bewijst het commentaar van zanger Courtney Taylor Taylor, waarin hij zegt “I think this is our grungiest album so far”. Daarnaast vind hij dat de plaat pure, uitgeklede rocksongs bevat. Dat hij daarin gelijk heeft én dat dit uitstekend gelukt bewijzen de nummers. Stuk voor stuk.

Tracklisting This Machine

 1. Sad Vacation
 2. The Autumn Carnival
 3. Enjoy Yourself
 4. Alternative Power To The People
 5. Well They’re Gone
 6. Rest Your Head
 7. 16 Tons
 8. I Am Free
 9. Seti Vs. The Wow! Signal
 10. Don’t Shoot She Cried
 11. Slide


 1. Sad Vacation
 2. The Autumn Carnival
 3. Enjoy Yourself
 4. Alternative Power To The People
 5. Well They're Gone
 6. Rest Your Head
 7. 16 Tons
 8. I Am Free
 9. Seti Vs. The Wow! Signal
 10. Don't Shoot She Cried
 11. Slide