×

Recensie

Jazz

10 augustus 2013

John Scofield

Überjam Deux

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Longdolo

Überjam Deux John Scofield Jazz 3.5 John Scofield – Überjam Deux Written in Music https://writteninmusic.com

Ruim 11 jaar later verschijnt de follow-up op de eerste Überjam en John Scofield hield het simpel: Überjam Deux. Gemaakt met praktisch dezelfde bezetting als toen.

John Scofield is vooral bekend geworden doordat hij lid was van de Miles Davis band in de jaren ’80. Alhoewel hij slechts 3,5 jaar deel uitmaakte van de Davis-clan was dat genoeg om zijn naam nadien definitief te vestigen. Met Davis nam hij onder meer You’re Under Arrest op, een album waarmee de trompettist weer helemaal terug was en flink de aansluiting zocht met het poppubliek (met Michael Jackson’s Human Nature en Cindy Lauper’s Time After Time, tot aan zijn dood in 1991 maakten beide nummers onderdeel uit van zijn concerten). Na Miles Davis ging Scofield solo door en resulteerde dat in enkele funky fusionalbums. Inmiddels heeft de gitarist een behoorlijke discografie opgebouwd en is zijn carrière steady en solide verlopen, zonder ups & downs. Scofield staat voor vakmanschap en hier en daar en af & toe eens wat vernieuwing. Maar dat is vooral niet zijn drijfveer.

Toen Überjam deel 1 in 2002 verscheen was het voor Scofield een redelijk baanbrekend gebeuren, omdat hij in de weer ging met allerlei hippe klanken en vreemde geluiden. Het was een geslaagd experiment en zette hij zijn naam weer even in de schijnwerpers. Omdat blijkbaar de sfeer toen goed was, werd het weer eens tijd voor een reünie en waren de rapen gaar om met Überjam deel 2 op de proppen te komen.

Wat veel fusionalbums kenmerkt is dat het vaak moeilijk te achterhalen is wanneer ze precies zijn gemaakt. Soms is het wel te horen aan de instrumentatie of manier van opnemen en produceren, maar door het bot genomen is deze vorm van jazz (alhoewel er ook jazzlui zijn die fusion niks met jazz te maken vinden hebben en het maar inferieure bastaardmuziek vinden) behoorlijk conservatief. Wat Scofield op Überjam Deux presenteert is inderdaad muzikaal niet echt vernieuwend. En wanneer het vergeleken wordt met Part Un, dan is het moeilijk voor te stellen dat het een follow-up is van dat album. Maar erg is dat niet, want dat was toen en nu is het nu. Geen drum’n bass experimenten of rare keyboardsounds, maar gedegen, soms misschien wat te gemakzuchtig voortkabbelende easy listening. Gelukkig leidt dat niet tot té anonieme liftmuzak. Scofield’s fusion is altijd gesmeerd met wat funky olie en is het gepresenteerde op dit album behoorlijk crossover. Geen gepiel, geen zinloze experimenten of onnavolgbaar gefreak, maar toegankelijk gitaargepiel op een veelal dwingende funky beat. John Scofield musiceert losjes en ontspannen en zo klinkt het album ook. De man wordt ook een dagje ouder en zonder het als een routineklusje af te werken is Überjam Deux misschien een enigszins misleidende titel voor degenen die denken inderdaad met een vervolg te maken te hebben, maar slaat het vooral op het gezellig samenzijn van de bandleden, die een feestje vieren om Überjam numero uno nog eens dunnetjes over te doen. Zonder Überjam overigenste willen kopiëren en dat deel 2 daardoor een verplicht slap aftreksel wordt. Maar gewoon weer bij elkaar komen, muziek te maken en daar een album van uit te brengen. Niets meer en niets minder. En zo moet dit album ook beluisterd worden. 1. Camelus
 2. Boogie Stupid
 3. Endless Summer
 4. Dub Dub
 5. Cracked Ice
 6. Al Green Song
 7. Snake Dance
 8. Scotown
 9. Torero
 10. Curtis Knew
 11. Just Don't Want To Be Lonely