×

Recensie

Roots

10 september 2013

John Moreland

In The Throes

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Last Chance Records

In The Throes John Moreland Roots 5 John Moreland – In The Throes Written in Music https://writteninmusic.com

In ons kikkerlandje in John Moreland niet bepaald bekend. Dat is jammer, want deze man uit Oklahoma maakt americana die momenteel erg populair is en veel belangrijker, de americana díe hij maakt valt onder het allerbeste wat op dit moment gemaakt wordt. Zijn album Earthbound Blues (2011) was al een prachtig album, zijn nieuwste album In The Throes is meesterlijk!

Dat zit ‘m onder meer in de ijzersterke teksten, op zo’n manier gebracht door zijn mooie, rauwe stem dat je ieder woord gelooft, dat ieder woord je raakt. Deze man kan een luisteraar zelfs emotioneren met Vader Jacob! Kun je nagaan wat dat moet betekenen voor de nummers op deze schijf die ook echt uit het leven gegrepen zijn. Het zijn zeker niet de vrolijkste nummers, toch zijn ze erg herkenbaar en op de een of andere manier zelfs hoopgevend. Luister maar eens naar de geweldige tekst op God’s Medicine, hieronder te vinden.

De kracht zit ‘m verder in de composities. Grote kans is dat dit versterkt wordt door de grote bijdrage van Moreland. De meeste instrumenten bespeelt hij namelijk zelf: naast zang gaat het dan om gitaren, bas (behalve op Gospel), harmonica, orgel, piano (behalve op Oh Julia), drums (behalve op Gospel) en percussie. Enige instrument dat hij niet zelf aanraakt is de pedal steel, bespeeld door Johnny Up en te horen op Nobody Gives A Damn About Songs Anymore (wat een geweldige titel trouwens) en Gospel. Niemand weet natuurlijk beter wat de boodschap is van de nummers dan Moreland zelf. Op deze manier gaat dan ook niets van die boodschap verloren.

De singer-songwriter met zijn opvallende uiterlijk – groot van stuk, grote bril, typische americana baard – past muzikaal in de rij van artiesten als Jason Isbell, Steve Earle, Bruce Springsteen (een ruwe vergelijking om toch een beetje een beeld te geven). Toch is zijn naam dus nog lang niet zo bekend. En dat terwijl íedereen in de americana-scene die hem kent, dit album de hemel in prijst. BJ Barham, de frontman van American Aquarium noemt In The Throes zelfs het beste album van de laatste 5 jaar. Al die lof is dan wel weer terecht, het is op alle gebieden een ware kneiter! Een kneiter met 10 nummers, stuk voor stuk van een uitzonderlijke klasse. En daarmee de 5 sterren meer dan waard! Onder meer te koop via de website van John Moreland. Doen!  1. I Need You to Tell Me Who I Am
  2. Nobody Gives a Damn About Songs Anymore
  3. Blacklist
  4. Your Spell
  5. 0.1659722222222222
  6. Break My Heart Sweetly
  7. Oh Julia
  8. God's Medicine
  9. Gospel
  10. Blues & Kudzu