(part
John Mellencamp 1978-2012 (boxset)
Luisteren naar de dikke 19 CD’s tellende boxset John Mellencamp 1978–2012 is een adembenemende luistertrip die van de meest indrukwekkende muzikale carrières in de Amerikaanse muziekgeschiedenis blootlegt.
(vervolg van deel 1) Nadat John Mellencamp met The Lonesome Jubilee zijn reputatie als een van de meest belangwekkende Amerikaans singer-songwriters van zijn generatie definitief had bevestigd kon hij rustig doorgaan een rijk oeuvre te gaan neerzetten. Het fraaie Big Daddy (1989), het vervolg op het succesalbum The Lonesome Jubilee, was daar een mooi voorbeeld van. Net als de voorganger met een rijk aan folk- en country-invloeden opgezet geluid en met Jackie Brown en Pop Singer nieuwe Mellencampklassiekers. Ondanks het succes van het album had Mellencamp even geen zin op tour te gaan. Niet raar na jaren van huis te zijn geweest om albums op te nemen en wereldwijd concerten te geven. Hij nam een break om zich op het schilderen, een andere passie van hem, te storten. En zeker niet onverdienstelijk, zoals te zien is op de cover van zijn weer erg lekker stevig rockende album Whenever We Wanted (1991). Een breuk met de vorige twee albums die gelijk met het meer dan geweldige Love And Hapiness als albumopener de toon zet.
Het was in deze topjaren voor Mellencamp dat hij ook zijn eerste filmrol pakte in Falling From Grace (samen met de toen heel populaire Mariel Hemmingway), gevraagd werd dan ook maar regie te doen en ook zelf alle muziek voor bij de film schreef. De erg fijne soundtrack, met naast Mellencamp, ook solosongs van Lisa Germano (die toen los/vast in zijn band zat) en bijdragen van onder andere Dwight Yoakam, Larry Rollins, John Prine, Janis Ian en Nanci Griffith, zit nu ook in de overzichtsbox bijgesloten. Het weer meer ingetogen, zelfs wat donkere Human Wheels (1993) was het album dat op het uitbrengen van de film en soundtrack aansloot. Wederom een sterk album wat in When Jesus Left Birmingham en de titeltrack weer twee live krakers voorbracht. Het was uiteindelijk een onwaarschijnlijk duet met Me’Shell NdegéOcello op Van Morrisons Wild Night wat Mellencamp weer bovenaan de hitlijsten deed belanden. Het daarop volgende album Dance Naked (1994) werd zijn meest succesvolle sinds Big Daddy. Helemaal klaar om het succes te vieren met een uitgebreide tour werd Mellencamp echter getroffen door een zware hartaanval. Het hersteld duurde een volledig jaar.
Mellencamp kwam terug met Mr. Happy Goes Lucky (1996) dat verrassend (mede)geproduceerd werd door dance meester Junior Vasquez. Ambitieus in opzet, Mellencamp wilde verrassend terugkomen na zijn ziektebed, was het album helaas maar half geslaagd. Zijn platenlabel besloot vervolgens om de tegenvallende verkopen van het album met The Best That I Could Do 1978–1988, Mellencamps eerste verzamelalbum verkooptechnisch goed te maken, wat met een album met louter dikke hits, natuurlijk goed lukte. Op zoek naar een nieuwe muzikale uitdaging vertrok Mellencamp vervolgens naar platenlabel Columbia en maakte daar het mooie album John Mellencamp (1998). Rough Harvest (1999) was het album wat daar, soort van tussendoor, op volgde. Het was een collectie van andersoortige uitvoeringen van bekende Mellencamp songs, akoestische uitvoeringen van klassiekers en een aantal covers. Dit laatste album was er nog een dat hij, volgens zijn deal, moest afleveren voor zijn oude label (net als een grootse 4 CD’s tellende boxset On The Rural Route 7609 die in 2010 uitkomt. Een erg goed samengestelde set albums die in vanuit verschillende perspectieven het oeuvre van Mellencamp tot dan toe in het zoeklicht plaatst. Niet puur de hits maar juist veel onbekender werk, 17 niet eerder uitgebrachte tracks en songmateriaal dat hij juist in de nieuwe eeuw uitbracht).
Zijn tweede Columbia album Cuttin Edge (2001) bracht Mellencamp, na een wat zoekende periode, weer terug in vorm. Het sterke album bracht met Peaceful World, met India Arie in de achtergrond, zelfs in het thuisland weer een hitsingle voort. In het volgende jaar speelde hij op een herdenking van journalist Timothy White Stones In The Passway van Robert Johnson. Het bleek de opmaat voor een heel album vol covers van oude blues en folksongs: Trouble No More (2003). Een erg goed album dat zelfs nog flink wat controverse veroorzaakte doordat Mellencamp voor de traditional To Washington de tekst aanpaste en zich kritisch opstelde ten aanzien van president Bush en dienst besluit de Irak-oorlog te beginnen. Precies wat folk en protestsongs moeten doen dus! Met het album Freedom’s Road (2007) keert Mellencamp vervolgens terug naar de sound van de jaren 60 in een rijke aaneenschakeling van sterke songs. Met T Bone Burnett als producer kwam er vervolgens met Life Death Love And Freedom een nieuw meesterwerk van Mellencamp uit. De match tussen Burnett en Mellencamp blijkt van boven aangegeven en je vraagt waarom het nog niet eerder tot een samenwerking was gekomen. De songs zijn ijzersterk, Mellencamp is in tekstuele topvorm en Burnett baad elke song in de perfecte sfeer. Vanaf albumopener Longest Days is het ongelooflijk genieten.
Met No Better Than This blijkt de match tussen Mellencamp en Burnett wederom tot een prachtig album te leiden. Opgenomen op verschillende legendarische muziek locaties zoals Sun Studio’s in Memphis, room 414 in Gunter Hotel in San Antonio, precies dezelfde kamer als waar Robert Johnson opnam, en de First African Baptist Church in Savannah, Georgia, de plek waar de civil rights movement startte, is het een album van ongekende muzikale pracht. Wederom een absoluut meesterwerk van de hand van John Mellencamp.
Voor het najaar van 2014 staat er een nieuwe Mellencamp/Burnett plaat op de planning. Voor Plain Spoken had Mellencamp in totaal 85 songs geschreven en met Burnett werden de songs vervolgens met zijn band, en Burnett als gastmuzikant, opgenomen.
Alweer 62 jaar oud heeft Mellencamp nog steeds het vuur om nieuwe muziek te maken en geweldige optredens te geven. In Burnett heeft hij de meer dan ideale muzikale partner gevonden om die nieuwe albums te maken. Albums die nog net zoveel indruk maken als die in zijn hoogtijdagen. Misschien zelfs nog wel meer! Dat we nog maar heel lang van Mellencamp mogen genieten.
De boxset John Mellencamp 1978 – 2012 bevat de volgende albums:
- John Cougar
- Nothin’ Matters And What If It Did
- American Fool
- Uh-huh
- Scarecrow
- The Lonesome Jubilee
- Big Daddy
- Whenever We Wanted
- Falling From Grace (Original Soundtrack)
- Human Wheels
- Dance Naked
- Mr. Happy Go Lucky
- John Mellencamp
- Rough Harvest
- Cuttin’ Heads
- Trouble No More
- Freedom’s Road
- Life, Death, Love and Freedom
- No Better Than This