×

Recensie

Roots

20 juni 2014

(part

John Mellencamp 1978-2012 (boxset)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Mercury

John Mellencamp 1978-2012 (boxset) John Mellencamp Roots 4.5 John Mellencamp 1978-2012 (boxset) (part 1) Written in Music https://writteninmusic.com

Luisteren naar de dikke 19 CD’s tellende boxset John Mellencamp 1978–2012 is een adembenemende luistertrip die een van de meest indrukwekkende muzikale carrières in de Amerikaanse muziekgeschiedenis blootlegt.

Het is nogal wat hoor, zo’n 19 CD’s tellende boxset maar al snel ben je overrompeld door de klasse van de songs van Mellencamp en de energie en emotionaliteit die zijn songs bevatten. Dat hij al vroeg de klasse bezat om pakkende songs te schrijven bewijst eigenlijk gelijk al de openingstrack A Little More Dancin’ van zijn derde album John Cougar, het album dat als openingsalbum in de boxset zit. Chestnut Street Incident uit 1976, zijn eerste album, een plaat vol covers, flopte volledig en het daarop volgende A Biography (1978) maakte maar weinig indruk. Door toenmalig manager Tony deFries tot John Cougar gedoopt, liep het begin van Mellencamps carrière niet bepaald vlekkeloos. Hij werd door de pers terecht weggezet als een muzikant die al te gemakkelijk naar Springsteen keek en zijn E-Street Band-sound kopieerde.

Hoewel het ook nog niet erg sterke John Cougar (1979) in een latere versie door Pat Benatar naar wereldhit gezongen I Need A Lover bevatte en het daarop volgende album Nothin’ Matters And What If? (1980) werd geproduceerd door Booker T And The MG’s Steve Cropper, was het pas het daarop volgende album American Fool (1982) waar de echte contouren van Mellencamps muzikale kracht zich aftekenden. Een kracht die Mellencamp altijd al in zich had maar die door vage productie concessies (een typisch jaren 80 probleem) niet voor het voetlicht kwam en met de geweldige producer Don Gehman (‘zo laat je gitaren klinken en zo laat je een band rocken’) eindelijk doel treft. Met twee heel dikke wereldhits in de vorm van Jack And Diane en Hurts So Good, nog steeds super aanstekelijke songs, betekende American Fool, zijn officieel dus alweer vijfde album, dan toch de grote doorbraak (officieel was het al zijn zesde album omdat hij met het album The Kid Inside ook nog een door platenlabel MCA afgekeurde opvolger van Chestnut Street Incident had gemaakt die pas met het succes van American Fool door zijn inmiddels ex-manager uitgebracht werd).

Je kunt je het in deze tijden niet meer voorstellen maar het geweldige vervolgalbum Uh-Huh (1983), wederom met Gehman achter de knoppen, werd uitgebracht terwijl American Fool nog in de top 10 stond. Het album was in alle opzichten, tekstueel en muzikaal, een meer dan geweldige stap voorwaarts voor Mellencamp en zijn ondertussen super hecht klinkende band. Alsof hij nu hij met behulp van Gehman zijn eigen stem had gevonden en alles uit de kast wilde halen. Wraak nemend op manager deFries had hij zijn naam ondertussen aangepast in John Cougar Mellencamp en het nieuwe album leverde met geweldige songs als Authority Song, Pink Houses en Crumblin’ Down alweer dikke hits op. Het album was de opmaat naar Mellencamp’s eerste meesterwerk Scarecrow (1985), een album dat alles liet horen waar Mellencamp toe in staat was. Het verhaal gaat dat de band voorafgaand aan de opnamen van het album, een maand lang alleen maar rocksongs uit de 60er jaren speelde en daarna met de nieuwe songs (waaronder R.O.C.K. in the U.S.A, Lonely Ol’ Night en Small Town) van Mellencamp aan de slag ging om de rauwe energie goed te kunnen vangen. Onder wederom de begeesterde leiding van Gehman viel ineens echt alles op z’n plek. Met het veranderende platteland van Amerika, vooral de opkomst van de grote bedrijven die het de boeren meer dan moeilijk maakte, als belangrijkste invloed op zijn teksten, werd Mellencamp met Scarecrow de Springsteen van het platteland. Puur op basis van zijn intelligente en begeesterde teksten, want de sound van Mellencamp en zijn band was ondertussen geëvolueerd naar pure Mellencamp rootsrock. De muziek die hij al vanaf het begin van zijn carrière wilde maken (luister bijvoorbeeld naar de bonustrack Take Home Pay op het album John Cougar) maar nu pas zijn plek vond. Het was rond deze periode ook dat hij samen met Willie Nelson en Neil Young Farm Aid opzette om de Amerikaanse boeren een hart onder riem te steken.

Met het succes van Scarecrow besloot Mellencamp muzikaal weer een stap verder te gaan. Naast zijn geweldige band met geweldenaar Kenny Aranoff op drums, de geweldige John Crane en Mike Wanchic op gitaar en Toby Myers op bas werden fiddle speelster Lisa Germano en accordeonist (en muzikale alleskunner) John Cascella bij de band getrokken en lag de intentie in de nieuwe songs van Mellencamp meer op traditionele folk met country invloeden. Het succes van The Lonesome Jubilee was er niet minder om. De eerste single van het album, Paper in Fire, was zo’n enorme wereldhit dat The Lonesome Jubilee, het eerste album puur onder zijn echte naam uitgebracht, gelijk wereldwijd ook een groot verkoopsucces was. Al helemaal toen na Paper in Fire ook het onverwoestbare Check It Out als single werd uitgebracht. The Lonesome Jubilee was Mellencamp’s tweede meesterwerk.

(wordt volgende week vervolgd…)

De boxset John Mellencamp 1978 – 2012 bevat de volgende albums:

  1. John Cougar
  2. Nothin’ Matters And What If It Did
  3. American Fool
  4. Uh-huh
  5. Scarecrow
  6. The Lonesome Jubilee
  7. Big Daddy
  8. Whenever We Wanted
  9. Falling From Grace (Original Soundtrack)
  10. Human Wheels
  11. Dance Naked
  12. Mr. Happy Go Lucky
  13. John Mellencamp
  14. Rough Harvest
  15. Cuttin’ Heads
  16. Trouble No More
  17. Freedom’s Road
  18. Life, Death, Love and Freedom
  19. No Better Than This