×

Recensie

Jazz

07 oktober 2022

John Escreet

Seismic Shift

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Whirlwind Recordings

Seismic Shift John Escreet Jazz 4 John Escreet – Seismic Shift Written in Music https://writteninmusic.com

De Britse pianist John Escreet beweegt muzikaal alle kanten op. Constant in beweging, blijft hij volop imponeren met intrigerende albums en onvoorspelbare live optredens. Seismic Shift, zijn eerste trio-album, met Eric Revis op bas en Damion Reid op drums, is daar wederom een uitbundige expressie van.

Hoewel Brits van geboorte maakte Escreet, met zijn opleiding aan de Manhattan School of Music, zijn grote stappen binnen de jazzscene van New York, waar hij ook nog steeds woont. Vanaf zijn eerste, en gelijk ijzersterke, album Consequences (2008) zocht hij steeds weer nieuwe varianten binnen akoestische en elektrische jazz waarbij hij net zo gemakkelijk schakelde van piano naar synthesizers, harpsichord, naar Fender Rhodes.

De twee handen vol aan platen die hij vanaf zijn debuut maakte laten een virtuoos en maar steeds weer beter wordende muzikant horen die supergretig muzikaal blijft ontdekken. De basis van Seismic Shift (aardverschuiving) werd gelegd op het moment van de wereld plat lag door de pandemie en er is (nog) geen plaat uitgebracht die het vieren van het weer samen mogen spelen zo energiek heeft vastgelegd als dit album.

Escreet schreef het gros van de composities, gaf de muzikanten van zijn trio met RD zelfs hun eigen stuk (RD=Reid en Davis) en liet, toen hij merkte dat de chemie met Reid en Revis volledig daar was, de improvisatie de vrije hand waarvan twee stukken (Outward and Upwards en Quick Reset) ook op het album belandden.

Seismic Shift is ware explosie aan muziek. Vanaf de uitbundige albumopener Study No.1 is er eigenlijk geen houden aan. Met Escreets energieke pianospel als leidraad gaan Reid en Revis mee in de drive en spelen hun spel al net zo uitbundig en vrij als Escreet. Natuurlijk wordt dat uitbundige spel gekoppeld aan bloedmooie melodielijnen en wervelend samenspel (Equipoise).

Seismic Shift is een even uitbundige als weerbarstige plaat waarop de drie muzikanten er steeds weer volle bak ingaan. Een aantal korte rustpunten daargelaten zijn de composities dwars en vrij en het spel steeds uitgelaten. Luister maar eens naar het steeds weer naar andersoortige ritmepatronen schietende Digital Tulips of het dwarse Outward and Upward.

Seismic Shift is een album waarvan de titel volledig klopt. Drie muzikanten losgelaten in de studio na een verplichte periode in huis te moeten zijn gebleven die het muzikantenschap vieren in dik vijftig minuten aan onversneden uitbundige vrije jazz.

NB. Ook wel weer eens interessant: de cover van de cd heeft een foto van Escreet, die van het vinyl (dubbel vinyl, 3 kanten muziek) een zwart-wit natuurfoto.

NB. Het vinyl is er in twee versies waaronder Black LP en ook Hand Numbered Marble. Die uitgave is een samenwerking tussen Whirlwind Recordings en Second Records, waarvan de distributie exclusief in handen is van I-DI.  1. Study No. 1
  2. Equipoise
  3. Outward and Upward
  4. RD
  5. Perpetual Love
  6. Digital Tulips
  7. Seismic Shift
  8. Quick Reset
  9. The Water Is Tasting Worse