×

Recensie

Rock

16 september 2012

John Coffey – Bright

Bright Companions

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Redfield

Bright Companions John Coffey Rock 4 John Coffey – Bright Companions Written in Music https://writteninmusic.com

Piiiiiiiieeeeeepppppp…. Nondeju zeg, na beluistering van Bright Companions, het tweede album van de Utrechtse formatie John Coffey, doen je oren niets anders dan heel hard piepen. Kan natuurlijk ook zijn omdat de plaat uitnodigt de volumeknop naar elf te draaien…

Toeval bestaat eigenlijk niet. Precies in de week dat acteur Michael Clarke Duncan overleed, stond ook de release van het tweede album van John Coffey gepland. Wat is de link zou je zeggen? Nou, de band is vernoemd naar het legendarische karakter John Coffey dat Michael Clarke Duncan speelde in The Green Mile. Nu was dat ook exact de reden dat ‘ie opviel in de stapel te recenseren cd’s, maar dat kan natuurlijk nooit de planning van de band geweest zijn. Bright Companions is zo’n cd die je als argeloze leek gewoonweg niet aan ziet komen. Je hebt een stapeltje cd’s voor je snufferd en denkt ‘laat ik deze eens proberen’, waarna je volledig (en heerlijk) murw geslagen wordt door de explosie van energie die vervolgens uit je speakers komt denderen.

Bright Companions is dan ook een alles of niets album geworden en dat hoor je er aan af. Zonder een rooie cent op zak toog de band – gesponsord door fans die bijdroegen via Sellaband – naar Zweden om daar in de Gröndahl Studio in Stockholm te werken met producer Pelle Gunnerfelt (Refused, The Hives) en diens assistent Jag Jago (The Ghost Of A Thousand). Het resultaat is een opzwepend geheel, dat je raakt met zowel de kracht van een mokerhamer als de vlijmscherpe finesse van een samoeraizwaard. Muzikaal beukt John Coffey zich een weg langs (postcore)punkrock (’n roll), screamo en metal en met die ingrediënten wordt een opvallend eigen geluid gesmeed, waarbij soms iets meer richting de metal geschoven wordt (Romans) en soms meer richting onvervalste punkrock (Fearless Redheads) en er in sommige tracks ook nog ruimte is voor flarden andere invloeden (‘iets’ Oosters op Oh, Oh, Calamity). Met als spil de stem van zanger David Achter de Molen, die schijnbaar achteloos laveert tussen vlijmscherpe zang, bulderend gebrul en her en der panisch aandoend gegil. Zo’n stem waarvan je afvraagt hoe de stembanden er aan toe zijn, maar die in alle enthousiasme de luisteraar in no-time mee doet brullen en de hand steeds weer richting de volumeknop doet bewegen. Een heerlijke ontdekking, dit Bright Companions van John Coffey.

John Coffey – Bright Companions

 1. Announce
 2. Dirt & Stones
 3. Bright Companions
 4. Whispers
 5. Me vs. I
 6. Oh, Oh, Calamity
 7. Featherless Redheads
 8. I, in the Year 18
 9. I’Ve Got a Bastard Virus and I Don’t Even Know Where It Came From
 10. Romans
 11. The Well