×

Recensie

Roots

17 maart 2011

Joan Baez

Play Me Backwards

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Proper Records

Play Me Backwards Joan Baez Roots 4 Joan Baez – Play Me Backwards Written in Music https://writteninmusic.com

Joan Baez zou geen introductie meer behoeven. Toch, voor wie net interesse begint te krijgen in singer-songwriters en Amerikaanse folk uit de jaren 60 en beginjaren 70: Baez is één van de meest prominente muzikanten uit de befaamde generatie van protestzangers.

Ze werd geboren in New York op 9 januari 1941, uit een Mexicaanse vader en een Schotse moeder en je zou zelfs kunnen stellen, dat ze geboren is als pacifiste. Dit had veel te maken met haar ouders die Quakers waren. Omdat haar vader bij UNESCO van de Verenigde Naties werkte, verhuisde de familie veel. Dat gebeurde zowel binnen de VS als daarbuiten. Zo kwam het dat de kleine Joan al op jonge leeftijd in landen woonde als Engeland, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Canada en zelfs ook in het Midden Oosten. Hierdoor kwam ze veel in aanraking met kwesties rond mensenrechten en vrede.

Op achtjarige leeftijd was ze bij een concert van de Amerikaanse folklegende Pete Seeger, hier werd voor Baez duidelijk wat ze wilde worden. En dat gebeurde. Haar debuut had ze in 1959, op het eerste Newport Folk Festival (waar ze 50jaar later ook nog zou optreden). Baez’ eerste titelloze album nam ze op in 1960. Een jaar later leerde ze Bob Dylan kennen, met wie ze een relatie zou krijgen en ook zou toeren. Het was deze Dylan, die haar met zijn songs goed richting de wereld van de protestsongs wist te duwen. En dat was het dan ook, waarmee Baez beroemd werd: met haar liederen tegen de oorlog (in Vietnam) en voor de mensen- en burgerrechten. En dat is waarvoor ze zich nog altijd inzet: gelijke rechten voor iedereen.

Een carrière van meer dan 50 jaren en zo’n 40 albums later is er nu dus een re-issue van Play Me Backwards, oorspronkelijk uit 1992. Het gaat om een dubbelaar waarbij de eerste schijf de minst interessante is. Daarmee is niets gezegd over de kwaliteit of over de schoonheid van de muziek hoor. Het zegt alleen dat het een re-issue is van een album dat je al zou kunnen kennen. En dat geldt niet voor de tweede schijf: die bevat namelijk tien niet eerder uitgebrachte demo’s. Mooie, typische Baez nummers, waarvan je je kunt afvragen waarom ze niet eerder zijn uitgebracht. Op één na zijn het allemaal covers, zoals Baez’ versie van Seven Curses van Bob Dylan. Meteen is duidelijk wat haar zo groots maakte: die prachtige indringende stem van haar! Net als op de eerste schijf, kent ook deze tweede een nummer van Janis Ian, het mooie We Endure.

Een lekker wat meer uptempo Bluesy nummer is Dark Eyed Man van Ron Davies. Dat geldt trouwens ook voor Rise From The Ruins, van de minder bekende songwriter Mark Heard. Om maar aan te geven, dat je zeker ook variatie kunt verwachten. Wat je op alle nummers kunt verwachten, is de kenmerkende stem van Joan Baez, met evenzo kenmerkende vibrato.

Play Me Backwards was zeker niet Baez’ meesterwerk, dan moet je eerder denken aan een album als One Day At A Time (1970) of Diamonds & Rust (1975). Toch is het zeker wél een bovengemiddeld mooie plaat. Met goede nummers, muzikaal en tekstueel. Het is een album, waarop haar bijzondere stem goed tot zijn recht komt. En het album staat ook bekend om de erg mooie covers: Amsterdam (van Janis Ian), Stones In The Road (van Mary-Chapin Carpenter) en het indrukwekkend prachtige Through Your Hands (van John Hiatt). Een voor Baez begrippen stevig nummer. En let vooral ook op de mooie slidegitaar.

Ook al was Baez al 51 jaar toen dit album voor het eerst uitkwam, zoals het nu op schijf staat is het een prachtige introductie voor mensen die haar muziek willen leren kennen. Daarnaast is deze versie van Play Me Backwards -onnodig om te zeggen- verplichte kost voor de mensen die haar muziek al wel kennen en mooi vinden.

Niet voor niets is haar optreden in het Muziekgebouw Frits Philips (Eindhoven) op 13 april al uitverkocht.

Tracklisting Play Me Backwards:

Disc1

 1. Play Me Backwards
 2. Amsterdam
 3. Isaac And Abraham
 4. Stones In The Road
 5. Steal Across The Border
 6. I’m With You
 7. I’m With You (Reprise)
 8. Strange Rivers
 9. Through Your Hands
 10. The Dream Song
 11. Edge Of Glory

Disc2 (Play Me Backwards Demos)

 1. Medicine Wheel
 2. Rise From The Ruins
 3. Trouble With The Truth
 4. Much Better View Of The Moon
 5. Seven Curses
 6. In My Day
 7. Dark Eyed Moon
 8. We Endure
 9. The Last Day
 10. Lonely Moon


 1. Play Me Backwards
 2. Amsterdam
 3. Isaac & Abraham
 4. Stones In The Road
 5. Steal Across The Border
 6. I'm With You
 7. I'm With You (Reprise)
 8. Strange Rivers
 9. Through Your Hands
 10. The Dream Song
 11. The Edge Of Glory